Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA kapar biståndet till Gaza och Västbanken med 200 miljoner dollar – anklagas för politisk utpressning

Från 2018
Palestinska demonstranter håller upp ett plakat med Donald Trump.
Bildtext Arkivbild från 17 juli 2018 där palestinska demonstranter håller upp ett plakat på Donald Trump.
Bild: AFP / Lehtikuva

De 200 miljoner amerikanska dollar som skulle gå till diverse projekt i Gaza och på Västbanken ska istället läggas på någonting annat, beordrar president Donald Trump. Den palestinska ambassadören till USA anklagar nu Vita huset för att arbeta mot fred.

Beslutet att annullera det ekonomiska understödet till de palestinska områdena fattades efter en genomgång av USA:s biståndsprogram till palestinierna för att ”försäkra att medlen spenderas i enlighet med USA:s nationella intressen och ger valuta för de amerikanska skattebetalarna”.

Pengarna ska istället användas till ”högprioriterade projekt på annat håll”, enligt den amerikanska regeringen.

FN och palestinierna har varnat för att en nedskärning i de ekonomiska bistånden kan leda till att situationen i området förvärras.

Palestiniernas representant i USA, Husam Zomlot, dömer ut USA:s beslut som politisk utpressning.

– Det här är ännu en försäkran om att överge tvåstatslösningen och till fullo omfamna Netanyahus icke-fredliga agenda, kommenterar Zumlot.

Frös FN-bidrag på 65 miljoner

Relationen mellan amerikanerna och palestinierna har varit spänd ända sedan Trump tillträdde. Speciellt infekterad blev förhållandet när Trump i december förra året valde att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

De palestinska ledarna svarade då att de inte längre godkänner USA som medlare i förhandlingarna med Israel.

Tidigare i år frös USA också 65 miljoner dollar av de planerade bidragen till FN:s biståndsorganisation för palestinska flyktingar (UNRWA). USA betalade ut enbart 60 miljoner av de planerade 125 miljonerna.

Som en av organisationens främsta bidragsgivare menade USA att man frös utbetalningarna för att pressa organisationen att genomföra reformer, att inte överskrida budgeten varje år, och att söka finansiering från andra länder.

Donald Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton sade tidigare i veckan till Reuters att UNRWA var en ”misslyckad mekanism” och att det är på tiden att finansieringen skärs ner.

– Mycket av UNRWA:s utgifter går faktiskt till att upprätthålla det palestinska folkets flyktingstatus, sade Bolton.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln