Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Och vad gör livet värt att leva?

Från 2018
Robert Kock och Tomas Jansson.
Bildtext Robert Kock (musik) och Tomas Jansson, personerna bakom radiodokumentären.
Bild: Robert Kock

Finns det ett svar? Kan man ens ställa frågan? Tomas Jansson gör ett försök i form av en radiodokumentär.

Det är en bekant känsla för många, att plötsligt en morgon överfallas av känslan att inte alls vilja stiga upp ur sängen. Även om allting egentligen är bra känns allting meningslöst, som om det enklaste skulle vara att dra täcket över huvudet, och ge upp.

Det börjar alltid någonstans.

Det kan vara sömnbrist. Världen omkring en som plötsligt känns så obekant. Känslan av att inte längre behövas. Känslan av att man inte har rätt att vara glad när man omges av så många tragedier.

Eller ensamheten.

Jag minns en artikel jag läste i en svensk dagstidning, som slog fast att över en miljon människor i Sverige säger sig sakna en nära vän, och att begravningar utan en enda vän eller anhörig närvarande nästan tredubblats på tio år. Ensamhet som västvärldens nya cancer.

Det finns så mycket som kan bli fel.

Men hur gör man en radiodokumentär om det?

Då jag sätter igång är det lätt att omfatta hopplösheten, kanske för att jag upplever långa perioder av sömnbrist som kan få hur tydliga tankar som helst att bli så suddiga.

Och liksom många andra känner också jag av att den karta över hur världen fungerar inte längre går att lita på, den där kartan som man lärt sig läsa och förstå och trodde att skulle hålla livet ut. Plötsligt är allting är upp och ner. Fake News. Stängda gränser. Nynazism. Hat och rädsla. Plötsligt är världen fylld av lögner som förvandlats till sanning för att de upprepats tillräckligt ofta.

Så bestämmer jag mig för att ta mod till mig och kontakta ett halvt dussin människor som upplevt tragedier och extrema situationer, människor som jag tänker mig har varit tvungna att förhålla sig just till frågan om livets mening. För att höra vad de säger, och för att jag är väldigt intresserad av vad de kommer att säga.

Och lika intressant är det sedan att märka hur de oberoende av varandra bjuder på tankar som liknar varandra osannolikt mycket.

Resultatet är en radiodokumentär om att inte ge upp, också om livet ger en riktigt mycket stryk, och världen omkring dig går i bitar. Producerad tillsammans med Robert Kock som står för dokumentärens musik.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln