Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tredje EM-guldet för Leo-Pekka Tähti med nytt rekord på 100 meter – också Amanda Kotaja tog guld

Från 2018
Uppdaterad 25.08.2018 18:51.
Programmet är inte längre tillgängligt

Para-EM 2018 är Leo-Pekka Tähtis. Efter guld på både 200 och 400 meter – och ett silver på 800 meter – blev det guld och EM-rekord på paradsträckan 100 meter. Också Amanda Kotaja lyckades ta guld på hundringen.

Leo-Pekka Tähti är i toppform. På 100 meter i T54-klassen klämde Tähti till med ett EM-rekord redan i semifinalen och med medaljer på spel förbättrade Tähti sin tid till 13,83 – en tid som räckte till för en klar seger i Berlin.

Tvåan Kenny van Weeghel från Nederländerna kom i mål åtta tiondelssekunder efter finländaren. Tuomo Himanka kom i mål som femma med tiden 15,14.

– Det var den största marginalen jag någonsin upplevt. Otroligt. Jag hade aldrig trott att det skulle gå så här bra, säger Tähti i ett pressmeddelande från Idrottsförbundet.

– Min max. hastighet var dessutom den bästa jag någonsin nått i statistikdugliga förhållanden. Det trots att det småregnade, fortsätter guldhjälten.

För Tähtis del är medaljen den totalt fjärde för para-EM i Berlin. På 200 meter och 400 meter blev det också guld och försteplatsen på 100 meter innebär att Tähti för första gången i sin karriär tar tre guld i samma stormästerskap.

Guldjubel också i damtävlingen

Programmet är inte längre tillgängligt

Amanda Kotaja tog i sin tur sitt tredje EM-guld på 100 meter för karriären då hon efter en tajt kamp kom över mållinjen som etta i damernas T54-klass.

Kotajas segertid var 17,08. Marginalen ner till tvåan Zubeyde Supurgec från Turkiet var åtta hundradelssekunder.

– Visst var det en lättnad, säger Kotaja efter tävlingen.

– Jag var säker på att turkiskan skulle komma förbi, men jag hittade en extra växel. Jag var lite rädd för att det inte skulle bli till något då jag hann bli lite kall före starten, berättar hon.

Också i damernas tävling blev det blåvitt på femte plats då Sini Paukkeris klockade in 18,76.

Artikeln uppdaterad med kommentarer och videoklipp klockan 18.49.

Diskussion om artikeln