Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands volleydamer fixade första EM-biljetten på 30 år – Sverige chanslöst i ödesmatchen

Från 2018
Uppdaterad 25.08.2018 20:31.
Finlands volleydamer firar.
Bild: Lehtikuva

Finlands damlandslag i volleyboll är klart för EM för första gången sedan 1989. I den avgörande matchen på lördagen krossade de blåvita damerna det svenska motståndet i Umeå med 3–0 i set.

Volleybollslandslaget hade gjort ett namn för sig att klara av att vända matcher under EM-kvalet – men mot Sverige var damerna på hugget från start. Det första setet slutade klart 25–14.

Svenskorna kom ändå igång och höll sig nära under set nummer två, men också det gick till Finland med siffrorna 27–25. Det tredje och avgörande setet: 25–19.

Finlands bästa spelare på plan på lördagen var Pauliina Vilponen, Noora Kosonen, Salla Karhu och Kaisa Alanko.

För Finlands del var segern den fjärde på lika många försök i kvalgruppen. Två matcher återstår ännu av kvalet för Finlands del (mot Tjeckien 5.1 och Estland 9.1) men Finland kommer oberoende hur det går i dem att ta sig vidare till EM.

För Sveriges del var matchen också avgörande. En seger skulle ha krävts för att drömmen om ett EM skulle ha hållits i liv.

Totalt 24 länder tar sig vidare till damernas volley-EM 2019. Turneringen spelas i Turkiet, Ungern, Polen och Slovakien.

Diskussion om artikeln