Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italiens inrikesminister Salvini utreds för brott då han vägrade låta migranter gå i land

Från 2018
Italiens inrikesminister Matteo Salvini.
Bildtext Italiens inrikesminister Matteo Salvini.
Bild: AFP / Lehtikuva

Åklagaren på Sicilien har inlett en undersökning kring den högerextrema inrikesministern Matteo Salvinis åtgärder i samband med att landet förbjöd ett fartyg med migranter från att ta i land.

Fartyget med närmare 150 migranter ombord, främst från Eritrea, anlände till Sicilien i måndags, men Italien har inte tillåtit alla passagerare stiga i land.

Bara barn och sjuka har fått lämna det italienska kustbevakningsfartyget Diciotti som plockade upp migranterna den 15 augusti.

Otalienska kustbevakningsfartyget Diciotti i hamnen på Sicilien.
Bildtext Otalienska kustbevakningsfartyget Diciotti i hamnen på Sicilien.
Bild: AFP / Lehtikuva

Inrikesminister Matteo Salvini sade i början av veckan att inga migranter får komma in i landet förrän EU engagerar sig i fördelningen av migranter på allvar.

Salvini utreds nu bland annat för maktmissbruk, kidnappning och olagligt anhållande.

– Att utredas för att ha försvarat italienarnas rättigheter är en skam, sade Salvini till sina anhängare på lördag kväll.

Samtidigt som åklagaren meddelade att en förundersökning inleds, uppgav Salvini att resten av migranterna tillåts lämna fartyget inom några timmar.

Kyrkan har öppnat sitt hjärta och sin plånbok

― Matteo Salvini

Enligt Salvini kommer Albanien och Irland att ta emot en del, medan den katolska kyrkan tillfälligt kommer att inhysa de övriga ”till ingen kostnad” för de italienska skattebetalarna.

- Kyrkan har öppnat sitt hjärta och sin plånbok, sade Salvini.

Mer än 650 000 människor har nått Italiens kust sedan 2014, men även om antalet har minskat stadigt under de senaste åren har den italienska regeringen varit tydlig med att man inte tillåter fler fartyg i hamnarna om inte migranterna delas jämnt i EU.

FN:s flyktingorgan UNHCR kritiserade häromdagen EU och för att tävla om ”vem som kan ta minst ansvar för de människor som räddas på havet”.

Källor: Reuters, UNHCR

Diskussion om artikeln