Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skadefri David Carlsson njuter av tillvaron i GBK: "Det är nästan lite roligt att spela fotboll nu"

Från 2018
David Carlsson spelar fotboll i GBK.
Bildtext David Carlsson njuter av att vara skadefri.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Fotbollsfinland och speciellt Åland minns David Carlsson med värme. Den sympatiske svenske målskytten skapade rubriker under 00-talet i ligan, men som 35-åring har han igen hittat sig själv i en nyckelroll som målspottare i GBK i division två. Ett GBK som likt Carlsson just nu spelar en otroligt bra fotboll.

"Its a great day for football! A great day!"

Det är GBK-mittbacken Lawrence Smith som skriker ut de orden när laget genomför sin uppvärmning inför fredagskvällens seriematch mot Vasa IFK.

En uppvärmning som präglas av åska, ösregn och tidvis hagel samt kraftiga vindar som för den kännspaka doften av krut in över ett glest befolkat Centralplan i det för veneziansk afton laddande Karleby.

Lagen kommer till match från diametralt olika förutsättningar.

GBK ångar på i toppen av zon C med siktet inställt på avancemangskval medan Vasa IFK inte vunnit en match sen den 26 maj.

– Jag önskar jag hade någon hemlighet att delge, men det finns ingen. Vi har just nu ett lag som jobbat tillsammans under ganska lång tid. Vissa killar har kommit och gått och kommit tillbaka men i allmänhet är det ganska långt samma spelare som gjort jobbet under flera år och det börjar ge resultat, säger spelande tränare Chris Corcoran som för dagen inleder på bänken.

"Det är ganska långt samma spelare som gjort jobbet under flera år och det börjar ge resultat."

En som däremot inte inleder på bänken är skyttekungen med nummer nio på tröjan, David Carlsson.

"Tulle"

Exakt.

Just DEN David Carlsson.

Mannen som blev "Tulle" med hela Åland i medlet av 00-talet.

Hans uppvärmning ser lätt och oansträngd ut, men avslöjar också en del. Han är idag 35 år gammal och spelar fotboll på halvtid.

– Det känns jättebra just nu. Man har fått lite lugn och ro. Under mina senaste åtta säsonger har sex av de åren präglats av diverse skador, berättar Carlsson för Yle Sporten.

"Det är första gången på åtta år och det känns som att man fått lugnet att träna upp sig i GBK, det är rätt skönt."

– Det är bara egentligen sen förra sommaren tills nu som jag fått spela skadefri. Det är första gången på åtta år och det känns som att man fått lugnet att träna upp sig i GBK, det är rätt skönt. Man känner sig stark hela tiden, fortsätter han.

Under samma uppvärmning går också en lugn och timid gestalt igenom sina egna rutiner.

Benjamin Storbacka säger inte mycket, men lägger stor vikt vid de ord han på ren Karleby-dialekt använder för att beskriva David Carlssons betydelse för laget.

– Han är viktig. Han har gjort flera viktiga mål för oss och brukar lyckas tidigt i matcherna, vilket gör att vi får initiativet och kan spela ganska avslappnat. Han är nog en viktig del av vårt lag, understryker Storbacka ytterligare en gång.

Ett bra lag skapar sitt eget flyt

Storbacka, Smith och David Carlsson spelar från start mot ett Vasa IFK som trots det prekära läget ger hemmalaget en rejäl fight.

Något tidigt mål blir det inte för Carlsson, det blir de facto inga mål alls, men med 15 gjorda mål är han ändå en bidragande orsak till att GBK ligger där de gör i tabellen.

Jaakko Alasuutari strax innan 1-0 för GBK.
Bildtext Jaakko Alasuutari laddar för 1-0...
Bild: Yle/Antti Koivukangas
GBK firar ett mål.
Bildtext ... och firas av lagkamraterna med David Carlsson i spetsen.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

När Jaakko Alasuutari i den första halvleken elegant sätter 1–0 i nätmaskorna är Carlsson bland de första att gratulera och omfamna den blivande segerskytten.

– Det är första gången under min historia i GBK som vi hållit en sådan nivå att vi kunnat göra jobbet tillsammans för fullt, det är ingen som har fallit av ramen. Det är det som talar för att vi gör de resultat vi gjort, som t.ex. nu mot Vasa IFK, seger med 1–0 och det är nära att bli oavgjort i slutet.

– Det är sådant som följt med oss hela säsongen, vi ger det där lilla extra hela tiden och det är roligt att ha ett sånt flyt.

Och visst kan man tala om ett flyt.

Nylund hjälte, Carlsson tröstade Källberg

GBK fick en straff emot sig på tilläggstid på den brutalt svårspelade planen i Karleby och den ganska fåtaliga publiken kunde höra domarens ord till spelarna.

"Tää on sit viimenen mitä täs pelis tapahtuu. Sen on tän jälkeen loppu."

Allting hänger på en sista spark, som Casper Källberg skall ta.

Räddning.

Räddning igen!

GBK:s stora matchhjälte är målvakten Olli Nylund vars dubbelsalva mellan stolparna gav hemmalaget fulla tre poäng.

Medan stora delar av GBK-truppen firar segern tillsammans med Nylund utspelar sig en intressant scen när David Carlsson vandrar över till en deppande Casper Källberg.

"Jag måste säga att jag kände tungt med honom där, det kändes för mig också."

Han klappar den reslige anfallaren på ryggen och säger några ord i regnet.

– Jag måste säga att jag kände tungt med honom där, det kändes för mig också. Jag höll på att hamna i samma läge för några matcher sedan när jag missade, men då fick jag en till chans och satte den då.

– Sådana straffsituationer, sista minuten, det är samtidigt det värsta och det roligaste. Man vill ju avgöra och sätta de där målen. Det var skönt för oss men det är oerhört tufft för honom, förklarar Carlsson sitt agerande efter matchen.

"Han spelar troligtvis sin bästa fotboll i karriären"

Det som utspelade sig under slutscenerna är ytterligare ett kvitto på den spelare som David Carlsson är.

Omtyckt.

Av både motståndare och inom de egna leden.

– Han spelar inte bara den bästa fotbollen under sin tid i GBK, troligtvis i hela karriären, skrattar tränaren Corcoran som bytte in sig själv under de dramatiska slutminuterna.

– David gör bra ifrån sig just nu och sköter också om kroppen på rätt sätt. Det är roligt att följa med honom, han hjälper laget på många olika sätt, inte bara med målskyttet. Han är en viktig pusselbit i laget och vi är glada att ha honom och han ser ut att trivas på planen.

Vasa IFK:s Mustafa Maki tog till händerna för att få stopp på David Carlsson i division två-matchen på fredag i Karleby.

David Carlsson är idag 35 år gammal och har rotat sig i Österbotten och GBK.

I ligan spelade han totalt 109 matcher för IFK Mariehamn, HJK och FF Jaro, men sitt största och synligaste dagsverke gjorde han på Åland och i grönvit tröja.

Under sin bästa säsong på IP blev det 14 mål på 25 matcher och att göra mål är något som han fortfarande älskar. Han har aldrig egentligen spelat på någon annan position än som renodlad anfallare.

– Jag har alltid bara fokuserat mest på det och det är min uppgift, att vara där uppe på den sista tredjedelen mest hela tiden i laget. Jag försöker bidra och göra mitt jobb, sen blir det nästan lite lättare när man är lite äldre.

– Det är enklare att läsa spelet än när man var ung och gjorde en hel del dumma beslut. Det är nästan lite roligt att spela fotboll nu, säger Carlsson med ett brett leende!

Nummer nio i GBK, David Carlsson, har gjort 15 mål i årets serie. Av grundserien återstår fyra matcher, sen hägrar avancemangskval.

Carlsson har noterat dubbelsiffrigt i GBK:s led under de två senaste säsongerna och ligger för tillfället på 15 fullträffar i årets serie.

Laget är på god väg mot ett avancemangskval som skulle öppna dörren för både GBK och Carlsson att igen pröva vingarna på en lite högre nivå.

– Jag tar en säsong åt gången, det har jag sagt hela tiden. Är jag skadad en längre tid då skiter jag i det, men nu känner jag att kroppen känns bra då är det bara att köra på. Jag tar ändå en säsong i gången, säger David Carlsson och tackar för intervjun samtidigt som regnet börjar falla allt tyngre.

Under taket till den slitna servicebyggnaden får Benjamin Storbacka det sista ordet när vi växlar några ord om målskytte i allmänhet.

En förmåga som vissa helt enkelt bara har.

Som i fallet David Carlsson.

– Det ligger nog lite i blodet, bara den där förmågan att söka sig till rätt ställen. Så är det bara.

Benjamin Storbacka spelar i GBK.
Bildtext Benjamin Storbacka uppskattar David Carlssons bidrag till GBK.
Bild: Yle

Och just nu verkar det som att den 35-årige svensken David Carlsson har sökt sig till rätt ställe.

På fler än ett sätt.

Diskussion om artikeln