Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Emmerson Mnangagwa svors in som president i ett djupt splittrat Zimbabwe

Från 2018
Uppdaterad 26.08.2018 14:23.
President Emmerson Mnangagwa svors in som president två dagar efter att författningsdomstolen beslöt att presidentvalet inte var ett fuskval
Bildtext President Emmerson Mnangagwa svors in som president två dagar efter att författningsdomstolen beslöt att presidentvalet inte var ett fuskval
Bild: EPA-EFE/AARON UFUMELI

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa har installerats som president, två dagar efter att landets författningsdomstol beslöt att han vann det omstridda presidentvalet i juli.

Mnangagwa svor sin tjänsteed i närvaro av tusentals anhängare och flera utländska stats- och regeringschefer.

Hans utmanare, oppositionsledaren Nelson Chamisa vägrar att godta domstolens beslut att det historiska presidentvalet inte var ett fuskval.

Chamisa får flankstöd av amerikanska valobservatörer som idag gav ut en rapport som slog fast att valet inte var fritt och rättvist för alla partier.

Flera andra grupper av utländska valobservatörer skall ännu ge ut sina egna rapporter om valet.

Mnangagwa fick drygt 50 procent av rösterna i det första presidentvalet utan president Robert Mugabe som styrde Zimbabwe i 37 år.

Presidenten lät försonlig efter domstolsbeslutet, då han försäkrade Chamisa om att "min dörr står öppen och mina armar är utsträckta."

Oppositionsledaren Nelson Chamisa vägrar att acceptera presidentvalets resultat
Bildtext Oppositionsledaren Nelson Chamisa vägrar att acceptera presidentvalets resultat
Bild: EPA-EFE/AARON UFUMELI

Uppbackad av militären

Den 75-årige Mnangagwa som kommer från det långvariga styrande partiet Zanu-PF, var vicepresident under Mugabes sista år vid makten.

Han tog över presidentposten i en palatskupp i november med hjälp av armén och utlyste därefter nyval som skulle inleda en ny demokratisk era i Zimbabwe.

Förhoppningarna kom ändå på skam efter valet, som många såg som ett fuskval.

Sex demonstranter dödades av polisen i våldsamheter efter valet och klyftan mellan regeringen och oppositionen verkade lika djup som förut.

Regeringspartiet Zanu-PF:s anhängare jublade efter författningsdomstolens beslut i fredags
Bildtext Regeringspartiet Zanu-PF:s anhängare jublade efter författningsdomstolens beslut i fredags
Bild: EPA-EFE/AARON UFUMELI

Bjöds in till installationen?

Den 40-årige Chamisa konstaterade på lördagen att han "respektfullt vägrar att acceptera valresultatet."

- De vet att de inte kan bjuda in mig till bröllopet då det var jag som skulle få bröllopsgåvorna, sade Chamisa som hävdar att han inte bjöds in till installationsceremonin.

Zanu-PF säger för sin del att Chamisa visst bjöds in och att det var ett misstag att han inte deltog.

- Nationsbygge är viktigt i det här kritiska skedet. Problemet är att hans parti inte gav oss en god oppositionsledare, det gav oss en skolpojke som spelar skolpojkarnas spel, sa Mnangagwa.

Diskussion om artikeln