Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Henry Manni fixade guldkantad avslutning på para-EM – finländarna kammade hem sammanlagt 14 medaljer

Från 2018
Henry Manni vann brons i paralympiska spelen i Rio de Janeiro 2016.
Bildtext Henry Manni.
Bild: Eero Juuti

Det gick helt som planerat. Det konstaterar Henry Manni efter att han rullat i mål som etta på 800 meter i T34-klassen snabbare än någon annan genom tiderna i EM-sammanhang. För Lojosonen var guldet det andra för tävlingarna.

Para-EM i friidrott avrundades på söndagen och också den avslutande dagen bjöd på ett blåvitt guld. Henry Manni var klart snabbast på 800 meter i T34-klassen.

Segertiden, 1.52,26, var dessutom nytt EM-rekord. Tvåan Ben Rowlings från Storbritannien kom i mål knappa sju tiondelssekunder efter Lojobon.

– Det gick helt som planerat. Loppet kändes bra. Då Rowlings kom ikapp mig med 200 meter kvar av loppet kunde jag gå ännu hårdare, säger Manni i ett pressmeddelande från SUL.

För Mannis del var EM-guldet det andra i Berlin då han också tog hem segern på 400 meter. På 100 meter kom Manni i mål som tvåa.

– Hundringen grämer fortfarande lite. Dagens säger känns bäst, då det också är en distans som hör till Paralympics, säger Manni.

"Alla var på hugget"

För Finlands del var medaljen den totalt 14:e för EM i Berlin. Av medaljerna var åtta av ädlaste valör.

Utöver Mannis två guld och ett silver fixade Leo-Pekka Tähti tre guld (100, 200, 400 meter i T54-klassen) och ett silver (T54 800 meter), Amanda Kotaja (T54 100 meter) och Marjaana Heikkinen (F34 spjut) fixade ett guld var.

Ronja Oja tog ett guld (T11 100 meter) och ett brons (T11 längd). Jesper Oja fixade i sin tur ett guld (T11 100 meter). Toni Piispanen tog i sin tur två silver (T51 100 och 200 meter).

– Samtliga idrottare lyckades tajma formtoppen till EM. Tävlingarna gick helt som vi önskade. Alla var på hugget och utrustningen hölls i skick. Debutanterna gjorde också väl ifrån sig och lagandan var fantastisk, säger lagledaren Maarit Kurki.

Diskussion om artikeln