Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stor brist på foder i Sydösterbotten - andra bönders solidaritet räddade Rickard från katastrof

Från 2018
Uppdaterad 27.08.2018 09:20.
En bonde klappar en av sina kor på huvudet.
Bildtext Skaftungbon Rickard Ingves har cirka 200 djur på sin gård.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Det har varit tuffa tider för sydösterbottniska djurbönder. Det råder brist på foder och många är oroliga över situationen. Skaftungbon Rickard Ingves i Kristinestad har cirka 200 djur på sin gård och utan hjälp av andra bönder skulle även han ligga risigt till.

- Det har varit ganska drastiskt. Vi har varit utan foder på våra egna åkrar. Första skörden torkade bort, så att det blev ungefär hälften av en normal skörd och likadant med andra skörden, konstaterar Ingves.

En man i 30-årsåldern med svart keps och vit t-skjorta står och lutar sig mot ett räcke.
Bildtext Rickard ingves
Bild: Yle/Juho Karlsson

- Som tur är har vi fått närmare hundra hektar utifrån, som vi har fått hämta av andra jordbrukare som inte har egna djur. Till exempel potatisodlare som egentligen borde ha lagt det i jorden, men de har gett bort det så att vi ska få foder.

Höbalar uppradade på ett traktorflak.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Hur tacksam är du för den här hjälpen?

- Jag är jättetacksam. Vi skulle inte klara oss utan det. Det har gjort att vår situation är sådan att vi borde klara oss. Om vi väntar på tredje skörden, så borde vi klara oss med det vi får därifrån.

Hoppas på en tredje skörd

Nu går de flesta djurbönderna i Sydösterbotten och väntar på att regnet som kom i slutet av veckan skulle rädda den tredje skörden.

- Det är det vi hoppas på, att det blir en ordentlig tredje skörd. Eller ordentlig och ordentlig, lite saklig i alla fall, då kan vi hoppas att vi kan klara oss med det, säger Ingves.

Tack vare det foder som Ingves fått av andra bönder har inte han tvingats till nödslakt som många andra djurbönder speciellt i södra Finland.

- Om vi inte skulle ha fått den här extra arealen skördad så skulle vi ha tvingats till drastiska åtgärder här också.

Kor som äter foder.
Bild: Yle/Juho Teir

Vill se framåt

Ingves tog över gården tillsammans med sin bror Simon för tre år sedan och trots att det varit tufft ångrar han inte det beslutet. Framtidstron är stark.

- Man måste se framåt, det är enda lösningen på allting och bara hoppas på att det blir bättre. Någon gång måste det bli ett normalt år. I fjol hade vi regn och mulet hela sommaren och i år har det varit sol, sol, sol och inget regn överhuvudtaget.

En torr åker i Kristinestad.
Bild: Privat/Rickard Ingves

Vad tror du om nästa år om det är likadant väder. Hur ser det ut då?

- Enda lösningen är väl att göra likadant som i år att börja ringa runt och fråga om det finns en möjlighet att komma och skörda på annan areal än egen.

- Vi har en sådan areal att vi borde klara oss på egen areal, men inte i år. Förhoppningsvis blir det inte mera en sådan här situation.

Diskussion om artikeln