Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kristian Vesalainen äntligen överens med Winnipeg – kan ändå spela i KHL om NHL-dörrarna inte öppnar sig

Från 2018
Kristian Vesalainen deltog efter midsommar i Winnipegs utvecklingsläger.
Bildtext Kristian Vesalainen deltog efter midsommar i Winnipegs utvecklingsläger.
Bild: Terrence Lee/Icon Sportswire/All Over Press

Den lovande hockeyanfallaren Kristian Vesalainen har kritat på ett treårskontrakt med NHL-klubben Winnipeg Jets. Nu har Vesalainen en månad tid på sig att övertyga klubbledningen om att han är värd en plats i rampljuset. Kontraktet möjliggör en retur till Europa och 19-åringen har tidigare ryktats vara intresserad av KHL-spel.

Kontraktet med Winnipeg är ett standardiserat nykomlingskontrakt, det vill säga tre år långt och med en grundlön på 925 000 dollar per säsong. Inklusive prestationsbonus kan Vesalainen komma upp i cirka 1,5 miljoner dollar per säsong.

Det handlar om ett tvåvägskontrakt och skulle Vesalainen spela i AHL begränsas lönen till blygsamma 70 000 dollar för en säsong.

Enligt Winnipeg Sun-journalisten Ken Wiebe möjliggör kontraktet ändå att Vesalainen kan återvända till Europa om han inte kniper en NHL-plats säsongen 2018–2019.

Den kanadensiska scouten Grant McCagg skriver i sin tur att Vesalainen av allt att döma spelar i KHL om NHL-dörrarna inte öppnar sig. Helsingin Sanomat skrev i lördags att KHL-laget Jokerit skulle ha visat intresse för Vesalainen.

FM-guld i Kärpät

Vesalainen som fyllde 19 år i juni är fostrad i HIFK men inledde sin seniorkarriär i svenska Frölunda (2015–2017). Under de två senaste säsongerna har det blivit FM-ligaspel. Säsongen 2016–2017 avslutades i HPK där han även inledde säsongen 2017–2018.

Under våren 2018 spelade Vesalainen i Kärpät där han vann FM-guld. I slutspelet noterades anfallaren för 4 + 4 = 8 poäng på 18 matcher.

Kristian Vesalainen kämpar mot Markus Kankaanperä.
Bildtext Våren 2017 vann Kristian Vesalainen FM-guld i Kärpäts tröja.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

I grundserien säsongen blev det totalt 22 + 21 = 43 poäng på 49 matcher. I powerplay gjorde Vesalainen flest mål (14) i hela ligan.

Årsskiftets junior-VM slutade med en kvartsfinalförlust för ett på förhand högt rankat Finland där Vesalainen var poängbäst i laget med 2 + 4 = 6 poäng på 5 bataljer.

Draftad 2017

Vesalainen draftades av Winnipeg som 24:e spelare sommaren 2017. Parterna diskuterade i mitten av juli ett kontrakt men det tog länge att komma överens.

Kristian Vesalainen som draftades i somras ingår i klubbens framtidsplaner.
Bildtext Kristian Vesalainen draftades sommaren 2017 som första omgångens 24:e spelare.
Bild: Daniel Bartel/Icon Sportswire/All Over Sports

De allra flesta toppdraftade spelarna har redan tecknat NHL-kontrakt, av de 23 före Vesalainen reserverade spelarna saknar bara två kontrakt: Cale Makar (vald som fyra av Colorado) och Joshua Norris (vald som 19:e spelare av San Jose).

Winnipeg spelar i Finland

I Winnipeg blir Vesalainen lagkamrat med finländarna Sami Niku och Patrik Laine.

Winnipeg spelar sin första träningsmatch om tre veckor, den 17 september, då Minnesota står för motståndet. Grundserien inleds den 4 oktober med en match mot St. Louis.

I början av november ställs Winnipeg mot Florida i två NHL-matcher som spelas i Helsingfors.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln