Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mycket talar för att Henrik Zetterberg plötsligt tvingas avsluta karriären: "Jag vet inte hur det ska gå att fullfölja en NHL-säsong"

Från 2018
Henrik Zetterberg på isen.
Bildtext Henrik Zetterberg noterades för 1+1=2 poäng i förra säsongens sista match mot NY Islanders.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Den svenska ishockeyspelaren Henrik Zetterberg har tre år kvar på kontraktet med NHL-klubben Detroit. Svensken som snart fyller 38 år har på grund av ryggproblem inte kunnat träna under sommaren och Detroit har redan en reservplan om Zetterberg inte kan återvända till hockeyrinkarna. Om ett par veckor drar Detroit sina slutsatser.

Zetterberg som har spelat i NHL sedan säsongen 2002–2003 har hunnit med 1 082 NHL-matcher i vilka han har noterats för 337 + 623 = 960 poäng.

Efter att ha genomgått en ryggoperation i februari 2014 har svensken under de fyra senaste säsongerna kunnat spela i 323 av 328 matcher och Detroits samtliga under de tre senaste säsongerna.

Henrik Zetterberg och Michal Rozsival på på isen i Olympiska vinterspelen i Sotji
Bildtext Henrik Zetterberg spelade endast en OS-match 2014 och ryggopererades medan turneringen fortfarande pågick.
Bild: BRIAN CASSELLA / All Over Press

Nu kan han ändå ha gjort sin sista match.

Svensken som fyller 38 år i början på oktober har dragits med ryggproblem under sommaren och har knappt kunnat hålla i gång.

– Henrik har meddelat att hans rygg inte har reagerat väl på träning. Han har inte riktigt fått möjlighet att träna i sommar, säger Detroits chefstränare Jeff Blashill enligt NHL.com.

– Jag vet inte hur det ska gå att fullfölja en NHL-säsong om det inte går att träna. Jag tror att det är så gott som omöjligt. Allt indikerar på att det kommer att bli väldigt svårt för Henrik att spela.

Testas den 13 september

I mitten av september är alla klokare då det är dags för fystest.

– Jag sticker inte under stol med att det finns många frågetecken. Men han kommer till träningslägret, vi testar honom och så får vi se hur det ser ut, säger Blashill.

Förra säsongen var Zetterberg poängtvåa i Detroit bakom Dylan Larkin med 11 + 45 = 56 poäng.

Svensken har tre år kvar på tolvårskontraktet som är värt 73 miljoner dollar. Det mesta har han ändå kammat in redan eftersom lönen sjunker mot slutet:

  • 2017–2018 7 miljoner
  • 2018–2019 3,35 miljoner
  • 2019–2020 1 miljon
  • 2020–2021 1 miljon

I Detroit har Zetterberg bland annat vunnit Stanley Cup år 2008 då han blev utsedd till slutspelets värdefullaste spelare. Dessutom har han både ett OS- och ett VM-guld på meritlistan.

Även tvillingarna Daniel och Henrik Sedin avslutade karriären efter grundserien. Zetterberg och Sedinarna draftades 1999, Daniel som tvåa, Henrik som trea och Zetterberg som 210:a.

Reservplan existerar

Detroit har en B-plan om Zetterberg inte kan spela mer, då flyttar Andreas Athanasiou in i centrum av tredjekedjan.

– Det enda som han behöver bli bättre på är att teka, sade Blashill om Athanasiou som förra säsongen vann 42 procent av tekningarna.

Nästa säsong är Dylan Larkin inprickad som förstacenter, Frans Nielsen som andracenter och Luke Glendening som fjärdecenter.

Michael Rasmussen som draftades för ett år sedan är egentligen center men kommer att inleda NHL-karriären på flanken.