Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bara en tredjedel av dem som lyfter förtidspension är kvinnor – män tjänar mer och börjar fundera på döden tidigare

Från 2018
Uppdaterad 27.08.2018 17:08.
Äldre man på bänk
Bild: Northern Lights/ Timo J Malmi

Kvinnor har färre motiv att använda sig av förtida partiell ålderspensionen än män, visar en utredning av STT.

Bara en tredjedel av de som lyfter partiell förtida ålderspension är kvinnor, enligt STT:s färska pensionsutredning.

Pensionsskyddsföreningen PSC och arbetspensionsförsäkringsbolagen Varma och Ilmarinen uppger alla, att omkring två tredjedelar av de kunder som använder sig av partiell förtida ålderspension är män.

Den bakomliggande orsaken är att män ofta har större pensioner, men också att männens förväntade livslängd är kortare.

Många tänker på livets förgänglighet

Enligt uppskattningar kommer kring hälften av de män som är födda på 1950-talet att dö innan de fyller 80 år. Sin egentliga ålderspension kommer de tidigast åt som 63-64-åringar, beroende på åldersklass.

En av de vanligaste orsakerna för att tidigarelägga pensionen som uppgavs i enkäten var insikten om att livet är förgängligt.

- Det var rätt många som sade, att eftersom de inte vet vad som komma skall och livet kan ta slut när som helst, lönar det sig att njuta nu, så länge man är frisk, säger PSC:s utvecklingschef Jari Kannisto.

- Många ser sina grannar och klasskamrater gå i graven, och då börjar man fundera om det skulle löna sig att lätta på arbetsbördan under sina arbetsföra år, fortsätter Kannisto.

Inga begränsningar att jobba

Den som har fyllt 61 år kan välja att lyfta 25 eller 50 procent av den pension en tjänat in i form av partiell förtida ålderspension.

Förtidspensionen medför inga begränsningar för den som vill fortsätta jobba: det är möjligt att förkorta sin arbetsvecka, fortsätta jobba som tidigare eller lägga av helt och hållet.

Den partiella förtida ålderspensionen ersatte den tidigare deltidspensionen i samband med pensionsreformen i fjol.

Sedan den nya pensionsformen trätt i kraft, har drygt 20 000 finländare ansökt om partiell förtida ålderspension, enligt PSC.

En 100-lapp i månaden för mera fritid

Priset för att lyfta pension före den egentliga pensionsåldern är en förtidsminskning: den egentliga pensionen minskar med 0,4 procent för varje månad man lyft förtidspension.

Eftersom männens pensioner ofta i snitt är något större än kvinnornas, kan beloppet kännas mindre för dem. Det här kan vara förklaringen till att män är överrepresenterade bland de som lyfter partiell förtida ålderspension, gissar pensionschef Nina Bruun på Ilmarinen.

Samtidigt kan det här vara orsaken till att förtidspensionen inte är populär bland dem som tjänat in mycket små pensioner.

Till exempel innebar förtidsminskningen att personer födda 1956 fick i medeltal 94 euro mindre i månaden, om de lyfte förtidspension 2,5 år innan sin egentliga pensionsålder, uppger PSC:s rapport.

Enligt Jari Kannisto på PSC är en summa på knappt 100 euro i månaden överkomlig för många förtidspensionerade.

- Det är priset som folk är beredda att betala för att få mera fritid.

Texten baserar sig på artikeln ”Vain kolmannes osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle jäävistä naisia – lähestyvä kuolema pelottaa miehiä aiemmin” av Yle Uutiset.

Uppdatering 17:05: En rättelse i den finskspråkiga ursprungskällan gjorde att påståendet om att män födda på 50-talet har en förväntad livslängd på 65 år ändrades till att hälften av 50-talsmännen förväntas gå bort innan de fyller 80.

Diskussion om artikeln