Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Biblioteken i Västnyland stänger tillfälligt - nytt datasystem ger flera böcker att välja mellan

Från 2018
Ekenäs bibliotek framifrån
Bildtext Ekenäs bibliotek är ett av Lukasbiblioteken som kommer vara stängda.
Bild: Yle/Linus Westerlund

Biblioteken i Västnyland byter datasystem från Lukas till Helle. Alla Lukasbibliotek, inklusive bokbussen, kommer vara stängda under tiden för bytet från 4 till 13 september.

Lukasbiblioteken finns i Raseborg, Hangö, Ingå och Sjundeå. Det nya datasystemet Helle är ett samarbete mellan bibliotek i 12 kommuner i Nyland.

I stort kommer verksamheten att fortsätta som normalt efter systembytet. Den största förändringen är att man kommer att kunna reservera böcker från ett större område än tidigare, utan att behöva betala för fjärrlån.

– Det blir ett större utbud av böcker och annat material som man kan låna, berättar Lisa Strömsholm vid Ekenäs bibliotek.

Lässoffa.
Bildtext Det kommer att finnas ett större utbud än hittills.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Boktransporterna inom Västnyland kommer att fortsätta som normalt en gång i veckan. Förutom det kommer det att finnas en boktransport till som går mellan Öst- och Västnyland.

Boktransporten betyder att man kan till exempel i Ekenäs reservera en bok som finns i Borgå och boktransporten hämtar boken till Ekenäs.

– Sen får vi följa med hur det fungerar, berättar Lisa Strömsholm.

Bättre att hämta böckerna i tid

Bibliotekets förseningsavgifter kommer att ändras lite, för att anpassa reglerna till resten av biblioteken i samma system.

Avgifterna ändras till 15 cent per dag och bok. Om man har reserverat en bok och inte hämtar den är man tvungen att betala en euro.

Spännande nytt samarbete

– Jag tycker det är väldigt spännande att vi går in i ett nytt samarbete, berättar Lisa Strömsholm.

Hon berättar att det finns förhoppningar om möjligheter om samarbete kring annat än den konkreta boksamlingen, som e-resurser och kanske också program.

– Men vi får se lite, det är mycket som är öppet ännu.

Diskussion om artikeln