Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svenska Yle avslöjade plagiatet i Laura Huhtasaaris gradu – Jyväskylä universitets utredning: Gradun bryter mot god vetenskaplig praxis

Från 2018
Uppdaterad 27.08.2018 16:25.
laura huhtasaari
Bild: Lehtikuva

Laura Huhtasaaris (Sannf) pro gradu-avhandling bryter mot god vetenskaplig praxis på ett betydande sätt konstaterar rektor för Jyväskylä universitet.

Jyväskylä universitets rektor meddelar på universitetets sajt att den anmälan som gjordes visavi Huhtasaaris pro gradu var välgrundad.

Arbetet tyder på likgiltighet när det gäller god vetenskaplig praxis samt fusk, som tar sig uttryck i plagiering.

Förseelserna klassas av rektor som grava och också allvarligare än vad en tidigare utredning visat.

Granskades av utomstående expert

Pro gradun som ursprungligen publicerades år 2003 granskades av en expert utanför Jyväskylä universitet, professor Patrik Scheinin.

Scheinin konstaterar bland annat att det i utredningen inte gick att använda dataprogram som identifierar plagiering eftersom Huhtasaari inte hade gett universitetet tillstånd att använda sådana.

Vidare framgår det av utredningen att den text som ingår i slutdiskussionen till 80 procent är kopierad.

Källhänvisningarna konstateras vara bristfälliga och det framgår inte heller alltid var ett direkt citat börjar.

I utredningen sägs också att det inte är fråga om enskilda felsteg utan om ett tillvägagångssätt som framträder på hela sidor och i hela kapitel, och som också avspeglas i slutsatser och resultat.

Hördes två gånger

Laura Huhtasaari hördes två gånger i samband med utredningarna.

I en tweet på måndagen förnekar hon avsiktligt plagiat. På Facebook skriver hon att hon försökte följa reglerna då hon skrev sin gradu för 15 år sedan. Det var inte frågan om medvetet fusk, skriver hon.

Jyväskylä universitet går inte vidare med fallet eftersom det är preskriberat.

Halla-aho fåordig - men fördömer plagiat

Laura Huhtasaari är viceordförande för Sannfinländarna.

Jussi Halla-aho 27.7.2018.
Bildtext Jussi Halla-aho beklagar fallet
Bild: Lehtikuva

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho säger att det inte finns orsak att kommentera Laura Huhtasaaris gradu. Det finns inte heller orsak för partiet att vidta några åtgärder mot Huhtasaari för något som hände för flera år sedan.

- Det är mycket beklagligt men nu har universitetet rett ut det här och mer finns inte att säga. Någon relevans för partiets verksamhet har en gammal gradu inte, säger Halla-aho

Svenska Yles utredning i maj i år visade på plagiatmisstankar.

Diskussion om artikeln