Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svenska riksdagsgruppen vill förnya familjepolitiken - och stöda krisdrabbade jordbrukare

Från 2018
Uppdaterad 27.08.2018 18:31.
Anna-Maja Henriksson
Bild: Lehtikuva

Nästa regerings viktigaste uppgift blir att satsa på barnfamiljerna och åstadkomma en familjepolitisk helhetsreform. Det anser Svenska riksdagsgruppen.

Stämningen är solig på Salutorget i Helsingfors då Svenska riksdagsgruppen inleder sitt sommarmöte. Ledamöterna hälsar glatt på varandra och på de några medborgarna som är på plats.

Magnus Ehrnrooth vill ge riksdagsgruppen en alkoholpolitisk hälsning.

- Vi måste få bort de höga skatterna. Vi har alldeles vansinniga priser i restaurangerna.

Svenska folkpartiets partiordförande Anna-Maja Henriksson säger att frågan inte är så entydig, att alkoholen orsakar omfattande problem i samhället.

Gällande Alkos monopol och alkoholpolitiken i samhället finns det många saker som måste beaktas.

- Det finns säkert också i svenska riksdagsgruppen lite olika åsikter.

Familjeledigheterna måste få kosta

Huvudbudskapet när riksdagsgruppen samlades var att SFP kräver en reform av familjepolitiken.

- Vi måste komma bort från att vi har barn som lever i barnfattigdom och vi måste förnya Finland på ett positivt sätt, säger partiordförande Anna-Maja Henriksson.

Enligt Henriksson måste nästa regeringen förnya familjeledigheterna på ett sätt som ger större flexibilitet och som beaktar att familjerna är olika.

- Vi är också beredda att satsa på det här. Det är trist att de större partierna inte är beredda att satsa särskilt mycket pengar på en familjeledighetsreform, inte samlingspartiet och kanske inte heller socialdemokraterna. En riktigt bra reform får vi bara om vi satsar pengar på den.

Kräver generöst krispaket för jordbruket

Inför regeringens budgetförhandlingar som inleds på tisdag kräver Svenska riksdagsgruppen ordentliga stöd till jordbrukarna som drabbats hårt av den varma och torra sommaren.

- Situationen är kritisk på många gårdar, i synnerhet djurgårdar som har svårt att få foder. Vi anser att finansministeriets budgetförslag inte räcker, nu måste det till något mera för att undvika en total kris i jordbruket, säger riksdagsgruppens ordförande Thomas Blomqvist.

Mycket annat än vårdreformen på agendan i riksdagen

Riksdagen återupptar sitt arbete strax efter regeringens budgetförhandlingar.

Enligt riksdagsledamoten Anders Adlercreutz har mycket hamnat i skymundan på grund av vård- och förvaltningsreformen.

Bland annat reformen av underrättelselagstiftningen borde också prioriteras. Det är däremot oklart om den kan godkännas i försnabbad ordning.

- Om vi fortsätter behandlingen på hösten blir det omröstning först framemot våren. Då kan man fråga sig om det alls är värt det mera, tåget kanske nästan har gått. Oberoende är det en lagstiftning som behövs.

Diskussion om artikeln