Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN: Myanmars militärledning bör åtalas för folkmord - och Aung San Suu Kyi har inte tagit sitt ansvar

Från 2018
Flyktingar från Myanmar i flyktingläger i Bangladesh
Bildtext Flyktingar från Myanmar i flyktingläger i Bangladesh
Bild: AFP / Lehtikuva

Militären i Myanmar - tidigare kallat Burma - är skyldig till de massmord - som närmast kan definieras som försök till folkmord - och våldtäkter som har ägt rum vissa områden i Myanmar, sägs det i en FN-utredning.

Militärens grymheter har riktats mot den förföljda muslimska minoriteten - rohingyerna - i delstaterna Rakhine, Kachin och Shan i Myanmar.

FN talar inte längre om så kallad etnisk rensning utan använder nu brottsrubriceringen folkmord. Militärens avsikt anses ha varit att utplåna rohingyerna från Myanmar.

Min Aung Hlaing
Bildtext Högsta befälhavaren Min Aung Hlaing
Bild: AFP / Lehtikuva

Högsta befälhavaren Min Aung Hlaing och fem generaler bör ställas till rätta för att ha orkestrerat de grövsta brott som finns, sägs det i utredningen. Högsta befälhavaren bör också omedelbart avgå till följd av åtalskraven.

Hård FN-kritik mot landets civila ledare, fredspristagaren Suu Kyi

Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi som leder den civila regeringen i Myanmar får också hård kritk:

I FN-utredningen konstateras det att Suu Kyi inte har använt sig av sin de facto position som regeringsöverhuvud och sin moraliska auktoritet för att hejda eller förhindra händelseförloppet.

Suu Kyi anses inte heller ha sökt alternativa utvägar för att visa sitt ansvar och skydda civilbefolkningen.

Vi är djupt besvikna på Aun San Suu Kyi. Hon använde sig inte av sin position och sin moraliska auktoritet för att förhindra händelseförloppet

― Radhika Coomaraswamy, en av FN:s utredare

Enligt FN har Aung San Suu Kyi låtit en hatfylld retorik växa. Hon har misslyckats med att skydda minoriteter mot de brott som armén har gjort sig skyldig till, och hon har dessutom förstört dokument, sägs det i rapporten.

Därmed har också regeringen medverkat till dessa grymma brott i Myanmar, slår FN-rapporten fast.

Flyktingläger i Bangladesh
Bild: AFP / Lehtikuva

Militären gick brutalt till attack för ett år sedan

För ungefär exakt ett år sedan ledde Myanmars militär ett brutalt tillslag i delstaten Rakhine. Angreppet försvarades med att det var ett motdrag till rohingyernas attacker mot polisposteringar.

Militären brände ner byar, genomförde gruppvåldtäkter på kvinnor och dödade både vuxna och barn.

Enligt FN-rapporten var militärens attacker mot rohingyerna grovt oproportionerliga i förhållande till det egentliga säkerhetshot som fanns.

Ungefär 700 000 rohingyer har flytt undan våldet. De har sedan dess levt i flyktingläger i grannlandet Bangladesh under svåra förhållanden.

Rohingya-flyktingar i läger i Bangladesh
Bildtext Rohingya-flyktingar i läger i Bangladesh
Bild: AFP / Lehtikuva

Handlingar som är avsedda att utplåna en nationell, etnisk, rasrelaterad eller religiös grupp

― FN:s beskrivning av folkmord

Folkmord är det allvarligaste åtal som kan riktas mot en regering. FN:s utredningar brukar sällan leda till den brottsrubriceringen.

Brottsrubriceringen folkmord har använts i fråga om länder som Bosnien och Sudan och i samband med terrororganisationen IS attacker mot yazidier i Irak och Syrien.

Brotten i delstaten Rakhine och de sätt de har utförts på är liknande till sin natur och är av samma betydelse och omfattning som de fall där benämningen folkmord har använts tidigare, säger FN-utredarna.

FN definierar folkmord som handlingar avsedda att utplåna en nationell, etnisk, rasrelaterad eller religiös grupp.

Vad händer nu?

Att få Myanmar till den internationella brottmålsdomstolen ICC är dock svårt.

Ett hänskjutande av ärendet till ICC behöver stöd från de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd - och där är det föga sannolikt att Kina skulle stöda ett sådant förslag.

I rapporten föreslås det att FN skulle sköta ärendet i ett speciellt självständigt organ.

Myanmars regering har hittills flytt undan alla krav på utredningar kring militärens brott. Den här gången kan det bli svårare.

Facebook tar ställning till Myanmar
Bild: EBU

Facebook stänger militärledningens konton och sidor

Facebook meddelade i dag att ledande militärer från Myanmar avlägsnas från dess sidor och från Instagram i syfte att förhindra att det sprids hat och desinformation.

Bland de avstängda finns överbefälhavaren Min Aung Hlaing.

Källor: Reuters, AP,AFP, BBC