Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Vi är på samma sida" – Finland går med i Macrons nya försvarsklubb, men vad betyder det i praktiken?

Från 2018
Två medelålders män i svarta rockar skakar hand med varandra framför en militärparad.
Bildtext Emmanuel Macron skakar hand med Juha Sipilä i december i fjol.
Bild: EPA/IAN LANGSDON

Finland går med i Frankrikes Europeiska interventionsinitiativ. Intresset för att delta i president Macrons initiativ kommer att uttryckas då den franska presidenten kommer på sitt tvådagars statsbesök på onsdag.

Beslutet att Finland tackar ja till Frankrikes militärstrategiska frieri slogs fast av president Niinistö och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott i fredags.

Syftet med initiativet sägs vara "att utveckla det europeiska försvarssamarbetet och kapaciteterna".

Det är viktigt för Finland att samarbeta med Frankrike, som är viktigt för Europas säkerhet. Det franska initiativet kompletterar jättebra de samarbeten Finland redan deltar i.

― Janne Kuusela, överdirektör, försvarsministeriet

Finland ser Frankrike som en av de driftigaste militära styrkorna i Europa.

- Det är viktigt för Finland att samarbeta med Frankrike, som är viktigt för Europas säkerhet. Tyskland och Frankrike är de viktigaste länderna för EU. Det franska initiativet kompletterar befintliga försvarssamarbeten som Finland redan har väldigt bra, säger Janne Kuusela, överdirektör vid försvarsministeriet, till Svenska Yle.

Finland har liknande avtal med Tyskland och samarbetar med Storbritannien bland annat i de så kallade JEF-styrkorna, Joint Expeditionary Force.

Club Macron

I president Macrons nya försvarsklubb ingår, förutom Frankrike, för närvarande åtta andra europeiska länder: Storbritannien, Tyskland, Holland, Belgien, Danmark, Estland, Portugal och Spanien.

Av dessa är Tyskland, Storbritannien, Holland, Danmark och Estland viktiga partnerländer för Finland.

- Det är klokt att ha en mer strategisk förståelse och samma uppfattning på strategisk nivå, sammanfattar Kuusela.

Macrons initiativ härstammar från i fjol, då han bjöd in 9 europeiska länder som har militär kunskap och vilja att agera om Europas säkerhet är hotad.

Finland och Sverige fick en förfrågan i våras om huruvida de vill vara med. Sverige har inte ännu svarat. Frankrike har också närmat sig Norge, som inte hör till EU, i samma ärende.

Gruppen ter sig distinkt väst- och nordeuropeisk, snarare än EU-baserad. Storbritannien ska ju lämna unionen nästa är och Danmark ska inte delta i EU:s permanenta strukturerade försvarsamarbete.

Vi har liknande syn då det gäller utvecklingen av EU:s försvarsposition

Frågan blir då bland annat vilken relationen mellan Macrons grupp och EU:s så kallade permanenta strukturerade samarbete, som Europeiska rådet enades om i december i fjol, blir.

I det EU-samarbetet ska alla EU-länder utom Danmark, Malta och Storbritannien delta, och man enades inledningsvis om att ta itu med en förteckning på 17 projekt.

Det låter väldigt EU-aktigt, och det är är känt att den annars så EU-vänlige franske presidenten tycker att det går lite långsamt framåt med det militära samarbetet inom EU.

Här har Finland och Frankrike funnit en gemensam melodi.

- Vi har liknande syn då det gäller utvecklingen av EU:s försvarsposition, vi är på samma sida och har diskuterat detta, säger Kuusela.

Finland, som stryker kring Nato likt en katt som helst sitter i dörrhålet utan att gå varken in eller ut, har länge fört fram betydelsen av ett starkare europeiskt försvarssamarbete.

Finland och Frankrike har också arbetat bra ihop till exempel inom FN:s Unifilstyrkor i Libanon och andra krishanteringsoperationer.

Inga trupper, utan strategisk dialog

Det franska initiativet innehåller inga trupper, det ska inte samlas styrkor eller byggas nya högkvarter.

Istället bygger idén på dialog och arbete på strategisk nivå mellan försvarsmakterna, med möten mellan specialister, säger Kuusela. Kostnaderna begränsas till vad det kostar att skicka någon till ett möte.

Macron, c'est du bla bla

Frankrike talar sig varm för en gemensam strategisk kultur, att länderna ska ha samma idé om vad man ska göra ifall något händer. Om det sedan behövs en militär operation är tanken att den sker inom ramen för EU, FN eller Nato.

Ett operationshögkvarter som redan finns i Paris ska användas, och en så kallad liason officer för de länder som deltar.

Finland har redan en försvarsattaché som bland annat arbetar för Unifil, stationerad i Paris.

Möjligheten finns förstås att det blir en exklusiv diskussionsklubb som mest bara pratar - den vältaliga franska presidenten häcklas redan från både höger och vänster på hemmaplan, där socialisterna har sagt : "Macron, c'est du bla bla", och högern travesterar på det och fyller i : "Macron, c'est du Bla Bla Land" (ungefär "Macron, det är bla bla, alternativt Bla Bla Land).

Filas på bilateralt finsk-franskt avtal

Under Macrons besök kommer sannolikt också det bilaterala försvarssamarbetet mellan Frankrike och Finland upp.

Försvarsministeriet filar nu på ett finsk-franskt bilateralt avtal av samma typ som Finland redan har med Sverige, Estland, Storbritannien, Polen och USA.

När det väntas vara klart är inte offentlig information.

Avtalet ska ännu behandlas av republikens president och det utrikes- och säkerhetspolitiska utskottet, när formuleringarna väl är fastslagna.

Det är frågan om en politisk överenskommelse, inte något juridiskt bindande avtal, och går in på hur försvarsmakterna ska samarbeta, vad man ska göra konkret, vilken ambitionsnivån är och hur samarbetet ska utvecklas i framtiden.

Upp i det blå - med vad ?

För Frankrike är det också av intresse vilka jaktplan Finland tänker ersätta sina nuvarande Hornet F/A-18- plan med inom några år.

Investeringen är i miljardklassen, mellan 7-10 miljarder euro, och beslut ska fattas av nästa regering.

dassault rafale
Bildtext Försvarssamarbetet med Frankrike kan ha följder då Finland ska köpa nya jaktplan under nästa regering, då franska Dassault är en möjlig leverantör.
Bild: EPA/DOMINIC FAVRE

Franska Dassault Rafale är ett av fem alternativ.

De övriga som tävlar om Finlands gunst i den här frågan är svenska Jas Gripen, europeiska Eurofighter Typhoon och två amerikanska plan: F-35 och Boeings Super Hornet.