Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistö: Finland försvarar Ålands neutralitet - och samma vilja finns i Sverige

Från 2018
Uppdaterad 28.08.2018 11:00.
Finlands president Sauli Niinistö.
Bildtext President Sauli Niinistö säger att Ålands roll i säkerhetspolitiska kriser är att vara neutral, något som garanteras av både Finland och Sverige. Foto: Rasmus Olin, Ålands Radio och TV.
Bild: Rasmus Olin

Både Finland och Sverige försvarar Ålands neutralitet i krissituationer. Det sade president Sauli Niinistö under sitt besök på Åland i dag.

Att ålänningar ska göra civiltjänst eller medborgartjänst istället för militärtjänst är något som lyfts fram av både försvarsminister Jussi Niinistö från Blå Framtid och även av en tankesmedja under ledning av tidigare försvarsminister Elisabeth Rehn. Men president Sauli Niinistö säger att frågan inte är aktuell.

Garanterad särställning

Men Ålands demilitariserade roll i säkerhetspolitiska kriser ska ändå garanteras.

– Finland har ansvar att försvara åländsk neutralitet, säger Sauli Niinistö.

I Sverige har man också i diskussioner om Ålands strategiska och utsatta roll i Östersjön sagt sig ta ansvar för den åländska neutraliteten.

Inte mycket tid kvar

Under besöket träffade presidenten också den åländska politiska ledningen för att diskutera arbetet med den nya självstyrelselagen, som tidvis varit kantad av oenighet mellan rikets och Ålands representanter.

– Det är viktigt att man agerar eftersom lagen måste godkännas av två olika riksdagar och nu är det inte så mycket tid kvar. Och förstås måste man vara säker på att både lagtinget och riksdagen kan godkänna vad regeringen föreslår, säger president Niinistö.

Artikeln rättades den 28 augusti kl 11. Artikelns rubrik ändrades från Niinistö: "Finland och Sverige försvarar Ålands neutralitet" till Niinistö: Finland försvarar Ålands neutralitet - och samma vilja finns i Sverige.

Diskussion om artikeln