Ta vara på svinnet: Saltstekta rödbetor med ugnsrostade morötter och sås på morotsblast
Bild: Yle/ Sam Stäuber
Micke Björklunds recept med rödbetor och morötter där även blasten tas tillvara.
Receptet är en del av projektet Närmat i Östnyland.
Saltstekta rödbetor med ugnsrostade morötter och sås på morotsblast
Ingredienser (för fyra personer)
- 8 rödbetor
- 4 stora morötter
- ca 1 dl morotsblast
- smör
- 3 dl grädde
Gör så här
- Koka rödbetorna.
- Skala morötterna.
- Strö salt på en plåt och klicka på lite smör. Lägg morötterna på plåten.
- Rosta i ugn i 200 grader i cirka 20-30 minuter tills de får färg.
- Reducera grädden till en smidig konsistens.
- Plocka morotsblasten. Finhacka.
- Lägg den finhackade blasten i grädden.
- Skala rödbetorna och smörstek dem med salt.
Bild: Yle/ Sam Stäuber
rödbeta,stekpannor
Servera rödbetorna, med ugnsstekta morötter och gräddig morotsblastssås. Garnera med kvistar av morotsblasten.