Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Ta vara på svinnet: Saltstekta rödbetor med ugnsrostade morötter och sås på morotsblast

Från 2018
Uppdaterad 28.08.2018 10:30.
stekt rödbeta och morot med morotsblastsås
Bild: Yle/ Sam Stäuber

Micke Björklunds recept med rödbetor och morötter där även blasten tas tillvara.

Receptet är en del av projektet Närmat i Östnyland.

Saltstekta rödbetor med ugnsrostade morötter och sås på morotsblast

Ingredienser (för fyra personer)

  • 8 rödbetor
  • 4 stora morötter
  • ca 1 dl morotsblast
  • smör
  • 3 dl grädde

Gör så här

  1. Koka rödbetorna.
  2. Skala morötterna.
  3. Strö salt på en plåt och klicka på lite smör. Lägg morötterna på plåten.
  4. Rosta i ugn i 200 grader i cirka 20-30 minuter tills de får färg.
  5. Reducera grädden till en smidig konsistens.
  6. Plocka morotsblasten. Finhacka.
  7. Lägg den finhackade blasten i grädden.
  8. Skala rödbetorna och smörstek dem med salt.
Rödbetor som steks i en panna på spisen.
Bildtext Koka rödbetorna nästan mjuka och stek dem sedan helt mjuka i salt och smör.
Bild: Yle/ Sam Stäuber

Servera rödbetorna, med ugnsstekta morötter och gräddig morotsblastssås. Garnera med kvistar av morotsblasten.