Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vinst för Trump - USA och Mexiko överens om frihandel

Från 2018
Donald Trump i Saudirarabien inför sitt tal till ledare från ett 50-tal muslimska länder 21.5.2017
Bild: EPA/SAUDI PRESS AGENCY

USA:s president Donald Trump säger att ett nytt handelsavtal har slutits med Mexiko och att det kommer att ersätta frihandelsavtalet Nafta.

- Nästa steg är att förhandla med Kanada, säger Trump. Han säger att man kunde sluta ett separat avtal med Kanada, eller Kanada kan komma med i avtalet med Mexiko.

Trump har kallat frihandelsavtalet Nafta "skadligt" för USA:s egen industriproduktion och sagt att avtalet fört amerikanska jobb till Mexiko.

I sin presidentvalkampanj lovade han förhandla fram ett avtal som är mera gynnsamt för USA. Naftaavtalet slöts för 23 år sedan och användes främst för att komma överens om spelregler gällande bilhandeln.

- Det här är en stor dag för handel. Det här är ett riktigt bra avtal för båda länderna, säger Trump till AFP.

Enligt den amerikanska presidenten kommer namnet Nafta att förkastas på grund av "negativa konnotationer".

Hopp om kompromiss med Kanada

Utvecklingen har orsakat glädje på Wall Street under den inledande handeln samt fått den mexikanska peson att stiga mot dollarn.

Enligt en amerikansk myndighetsperson hoppas man på att avtalet ska slutföras på fredag.

Trump har uppgett att han snart kommer att diskutera ärendet med Kanadas premiärminister Justin Trudeau. I samma veva påpekade han att det skulle vara enklare att placera tariffer på kanadensiska bilar än att inkludera Kanada i avtalet.

- Nu bjuder vi Kanada till förhandlingsbordet och hoppas att vi kan uppnå ett rättvist, framgångsrikt avtal med dem också, säger en amerikansk myndighetsperson till Reuters.

Kanada: Undertecknar om avtalet gynnar oss

Avtalet mellan USA och Mexiko skulle kräva att 75 procent av bilprodukterna tillverkas i Naftaområdet.

Avtalet skulle också kräva att 40-45 procent av bilprodukterna tillverkas av arbetare som tjänar minst 16 dollar per timme.

Trump väntas formellt notifiera kongressen i om sina avsikter att underteckna ett nytt handelsavtal inom 90 dagar, vilket skulle göra det möjligt för den mexikanska presidenten Enrique Pena Nieto att underteckna avtalet innan hans presidentmandat är över.

Det här uppger amerikanska regeringskällor till Reuters.

En talesperson för den kanadensiska utrikesminister Chrystia Freeland uppger att Kanada endast kommer att underteckna ett avtal som gynnar Kanada.

Källor: Reuters, AFP, AP

Diskussion om artikeln