Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pedersöre kan tänka sig bygga nytt för skolhemmet Lagmansgården

Från 2018
Solen lyser på den gula Lagmansgården.
Bildtext Lagmansgården
Bild: Yle/Kjell Vikman.

Pedersöre kommun kan tänka sig att bygga nytt för skolhemmet Lagmansgården om verksamheten stannar i kommunen.

Det beslöt kommunstyrelsen på måndag kväll.

Målet för Pedersöre är att hålla kvar verksamheten i kommunen och därför kan styrelsen se en lösning där kommunen bygger nytt och sedan hyr ut fastigheten till statens affärsverk Senatsfastigheter, som ansvarar för skolhemmens verksamhet och boendeutrymmen.

- Vi har beredskap att fortsätta diskussionen med Senatsfastigheter, förutsatt att bygget blir på samma tomt där Lagmansgården finns i dag, säger styrelseordförande Greger Forsblom (SFP) i Pedersöre.

Inget skolhem mitt i byn

Beslutet innebär att Pedersöre avstår från tanken på att skolhemmet flyttar till Östensö skola som finns mitt i byn.

- Dels på grund av motståndet som funnits i byn och hos en del politiker. Vi ser det inte som en framkomlig väg med tanke på besvär och sådant.

Men Östensö skola skulle också upplevas som liten eftersom antalet boendeplatser på Lagmansgården ökar. Enligt Forsblom ökar nu antalet platser från cirka 12 till 20. Dessutom är invånare vana med att ha skolhemmet på nuvarande plats.

- Vi vill ge en signal om att vi gärna har skolhemmet kvar i Pedersöre. Och det här kan underlätta för dem att finnas kvar. Vi vill ha arbetsplatserna kvar i Pedersöre kommun. Det rör sig om ett ganska stort antal.

Snabb tidtabell

Det är oklart exakt hur stor investering det handlar om för kommunen, men enligt Forsblom handlar det i varje fall inte om miljoner.

- Det är ett några hundra kvadratmeter stort boende och hur stort bygge det ska bli är en förhandlingssak.

Nu är det upp till Lagmansgården och Senatsfastigheter att fatta beslut om hur ärendet går vidare. En placering i Pirilö i Jakobstad har också funnits i planerna.

Med ett sådant här erbjudande, hur stor är chansen att valet faller på Pedersöre?
- Det måste du fråga de som bedriver verksamheten. Är de beredda att diskutera vidare med oss eller hittar de andra lösningar. Tidigare har de ganska tydligt signalerat att det gamla området inte är aktuellt, men nu får vi se hur det utvecklas.

Vad är en möjlig tidtabell i så fall?
- Jag tror de vill lösa det här ganska snabbt, men med planering och allt så rör det sig om ett antal år innan fastigheten skulle vara klar.

Skyddade byggnader i vägen?

Lagmansgårdens nuvarande utrymmen är oändamålsenliga för skolhemmets behov och det finns ett beslut om att avsluta verksamheten i nuvarande fastigheter.

Enligt Forsblom är nuvarande tomt tillräckligt stor för ett nybygge utan att det stör den gamla historiska miljön som är skyddad.

I våras sa man från Senatsfastigheter att hela den gamla historiska miljön med anor från 1700-talet kring nuvarande Lagmansgården ska säljas som en helhet. Försäljningen försvåras om det finns ett nybyggt skolhem på tomten.

Lagmansgården är det enda tvåspråkiga skolhemmet i Finland.