Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mord utlöste våldsamma demonstrationer i Tyskland - invandrare jagas med flaskor

Från 2018
Uppdaterad 30.08.2018 23:22.
Polisen övervakar högerextrema demonstranter i den tyska staden Chemnitz.

I den tyska staden Chemnitz har flera personer skadats i sammandrabbningar mellan demonstranter. Protesterna sparkade igång efter att en tysk man knivhöggs till döds under söndagen.

I söndags greps en syrisk och en irakisk man, misstänkta för mord i Chemnitz, tidigare Karl-Marx-Stadt. Sedan dess har stämningen i staden varit allt mer spänd.

Högerextrema och anti-nazistiska demonstranter har samlats i stadens centrum. De högerextrema demonstrerar mot invandring medan anti-nazisterna anklagar dem för att politiskt utnyttja söndagens dödsfall.

Människor i båda lägren har skadats när de kastat föremål på varandra, uppger polisen.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har sagt att myndigheterna inte kommer att tolerera att någon tar lagen i sina egna händer.

En man tänder ett ljus där en 53-årig man knivhöggs under söndagen.
Bildtext En man tänder ett ljus där en 35-årig man knivhöggs till döds under söndagen.

Aggressiv stämning efter mord

Det hela fick sin början med ett slagsmål som ledde till att en man knivhöggs. Hur och varför slagsmålet började vet man inte.

Offret, en 35 år gammal snickare, avled av sina skador.

Två andra tyska män ådrog sig allvarliga skador, uppger polisen. De två männen som greps är i tjugoårsåldern.

Polisen har blånekat till rykten på sociala medier som hävdar att slagsmålet fick sin början på grund av sexuella trakasserier mot en kvinna.

Sedan söndagens dödsfall har det rapporterats om demonstranter som jagar utlänningar. Polisen undersöker också fall där en afghansk, en syrisk och en bulgarisk man misshandlats.

Polisen överraskad av den häftiga reaktionen

På söndag när drygt 100 personer samlades skedde inga incidenter, rapporterar AFP.

Men när 800 personer senare samlades i stadens centrum överraskades polisen av demonstranternas ilska och folkmassa.

Enligt frilansjournalisten Johannes Grunert använde sig vissa demonstranter av glasflaskor för att attackera människor "som inte såg tyska ut".

Den högerextrema rörelsen Pegida uppmanade till en ny demonstration på måndag. Markus Frohnmaier, ledamot på det invandrarkritiska partiet AfD kastade mer bensin i elden.

- Om staten inte längre klarar av att skydda sina medborgare så rycker medborgarna ut på gatorna och skyddar sig själva! Så enkelt är det, skrev Frohnmaier på Twitter.

- I dag är det medborgarens plikt att stoppa den dödliga "knivmigrationen". Det här kunde ha inträffat din far, son eller bror.

Medan blombuketter och ljus placerades på platsen där den 35-åriga mannen knivhöggs samlades demonstranterna och motdemonstranterna i stadens centrum.

Högerextrema demonstranter i Chemnitz, Tyskland.

"Ingen plats för det här i Tyskland"

Angela Merkels talesman Steffen Seibert har fördömt de våldsamma demonstrationerna.

- De här upproriska samlingarna, förföljelserna av människor med olika bakgrund och spridningen av hat hör inte hemma i vårt land, säger han.

Staden Chemnitz är belägen i fristaten Sachsen där antalet rasistiska hatbrott ökat. Området har varit splittrat sedan Merkel valde att släppa in drygt 1,3 miljoner invandrare i landet 2015.

Delstaten utgör ett hem för den högerextrema rörelsen Pegida som har kopplingar till det invandrarkritiska partiet AfD.

Opinionsmätningar tyder på att AfD kommer att bli Tysklands näst största parti i de regionala valen nästa år.

Källor: The Guardian, BBC, AFP, Der Spiegel