Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskare: Om Nordiska motståndsrörelsen förbjuds går de bara under jorden

Från 2018
Uppdaterad 28.08.2018 10:00.
Populistforskaren Ann-Cathrine Jungar
Bildtext Att förbjuda extremistiska organisationer har sina risker, säger forskaren Ann-Cathrine Jungar.
Bild: Johannes Tabermann/Yle

Åbo hovrätt tar på tisdag ställning till om Nordiska motståndsrörelsen ska förbjudas eller inte. Ett förbud betyder ändå inte att organisationen försvinner, i stället blir det svårt för polisen att följa med dess verksamhet, säger forskaren Ann-Cathrine Jungar.

Polisstyrelsen vill att organisationen förbjuds och tingsrätten har tidigare kommit till samma beslut men eftersom organisationen har överklagat ska hovrätten nu avgöra saken.

- Den uppenbara risken med att förbjuda organisationer som NMR är att de går under jorden och radikaliseras. Organisationerna försvinner inte, de går under radarn, säger Ann-Cathrine Jungar som forskar kring högerpopulism vid Södertörns högskola i Sverige.

Då organisationer som NMR försvinner från offentligheten blir det också svårare att följa deras verksamhet, både för polis och säkerhetstjänst men också för till exempel forskare.

- Organisationen försvinner inte genom förbud, den här typen av antidemokratiska rörelser går inte att utrota genom förbud, säger hon.

Beslutet en signal från samhället

- Samhället sänder en signal genom sitt beslut. Nu gäller det huruvida man ska göra inskränkningar i antidemokratiska organisationers möjligheter att verka genom att i sin tur begränsa deras yttrande- och organisationsfrihet. Då sänder man samtidigt signaler om vad som är accepterat, säger hon.

Ska demokratin skydda sig genom förbud eller acceptera de antidemokratiska organisationernas möjligheter att utöva de grundläggande demokratiska rättigheterna, det är frågan enligt Jungar.

- Det gäller att ta ställning till i vilken utsträckning organisationerna hotar demokratin. Är de militanta, har de väpnade delar eller liknar de terrorceller - ja då finns det ett hot mot demokratin i och med att de förbereder sig för väpnad kamp och våld, säger Jungar.

NMR har aktiverat sig

- Den nordiska motståndsrörelsen har blivit mycket mer aktiv under de senaste åren. Man rör sig mycket mera ute i samhället, genom manifestationer och demonstrationer, säger Jungar.

Hon påpekar att NMR i Sverige ställer upp i val, både riksdagsval och kommunalval på vissa orter.

- Man kan också se att det nordiska samarbetet har stärkts inom organisationen. Kort sagt har de blivit aktivare. Däremot är det svårare att säga om organisationen verkligen har vuxit när det gäller antalet medlemmar. Den här typen av organisationer är mer aktiva i valtider, säger Jungar.

Diskussion om artikeln