Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

För ett halvår sedan dog en kvinna som blev påkörd av en självkörande taxi – nu satsar Uber på självkörande igen tillsammans med japansk biljätte

Från 2018
Ubers högkvarter i San Francisco
Bild: EPA/JOHN G. MABANGLO

Den amerikanska taxitjänsten Uber börjar samarbeta med den japanska biljätten Toyota för att börja tillverka självkörande bilar. Uber har redan tidigare arbetat på att utveckla förarlösa bilar, men en dödsolycka och beskyllningar om stöld av teknologi ledde till att projektet lades ned.

Bolagen planerar att de förarlösa bilarna kommer att transportera Ubers kunder från och med 2021. Innan dess hoppas Uber ha genomfört en börsnotering som skulle berika företagets tidiga investerare inklusive Toyota. Hittills har de som investerat pengar i Ubers app och taxitjänst inte tjänat pengar på verksamheten som gått på minus sedan starten för snart tio år sedan.

Samtidigt ökar konkurrensen inom branschen i USA. Bolaget Waymo planerar att köra igång sin egen taxitjänst i Arizona före utgången av det här året. Waymo ägs av Googles moderbolag Alphabet och utvecklar förarlösa bilar.

För Toyotas del handlar samarbetet med Uber om företagets strävan efter att bli ett företag som säljer tjänster inom transportbranschen.

Nya lösningar inom persontransporter

Toyota har redan tidigare satsar på liknande tjänster som Uber. Bolaget har satsat en miljard dollar på Grab i Sydostasien, samarbetar med kinesiska Didi Chuxing och finansierar den japanska Uberrivalen Japan Taxi.

Enligt ekonomisajten Bloomberg arbetar både biltilverkare och teknologiföretag för en framtid där självkörande taxibilar minskar behovet av att vara bilägare.

Toyota är inte det enda japanska företaget som satsar pengar på vad man tror kommer att bli en lukrativ marknad i framtiden. Den japanska internetjätten Softbank har satsat miljardbelopp i både Uber, Didi och Grab.

Uber inleder samarbetet med Toyota fem månader efter dödsolyckan där en kvinna omkom efter att ha blivit påkörd av en självkörande Ubertaxi. Analytikern Sam Abuelsamid vid företaget Navigant Research säger till nyhetsbyrån AP att trovärdigheten för de självkörande Uberbilarna ökar i och med Toyotas medverkan.

Källor: AP, Bloomberg

Diskussion om artikeln