Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Positivt med nybygge för Lagmansgården - Senatfastigheter avvaktar

Från 2018
Carl-Johan Strömberg, direktör för Lagmansgården, sitter på en stol under strålande solsken.
Bildtext Carl-Johan Strömberg, direktör för Lagmansgården.
Bild: Yle/Kjell Vikman.

Att Pedersöre kommun kan tänka sig att bygga en ny fastighet för skolhemmet Lagmansgården är positivt, säger skolhemmets direktör Carl-Johan Strömberg. Men hos fastighetsägaren Senatfastigheter är det för tidigt att uttala sig om kommunens förslag.

Det var på måndagen som kommunstyrelsen i Pedersöre beslöt att kommunen kan tänka sig ett nybygge i kommunens regi. De gamla byggnaderna är utdömda och en renovering är för kostsam.

- Östensö är en bra plats för ett skolhem och vi är glada att kommunen vill ha oss kvar, säger direktör Carl-Johan Strömberg..

Men om ett nybygge blir aktuellt beror på Senatfastigheter och Institutet för hälsa och välfärd (THL). Det är THL som driver landets skolhem och Senatfastigheter äger de byggnader som Lagmansgården verkar i idag.

Solen lyser på den gula Lagmansgården.
Bildtext Lagmansgården
Bild: Yle/Kjell Vikman.

I våras vände man blickarna mot Pirilö i Jakobstad där Senatfastigheter har en tomt.

- Den har varit mest aktuell den senaste tiden, men nu vet man ju inte hur det nya förslaget tas emot. Vad jag vet har kommunen inte ännu varit i kontakt med Senatfastigheter angående ett nybygge, säger Strömberg.

Östensö skola inte längre aktuell

Åtminstone är Östensö skola inte längre ett alternativ. Det alternativet har mött på starkt motstånd från både politiker och grannar.

- Vi vill ha goda relationer till våra grannar, oberoende var vi är. Grannsämja behövs för vår verksamhet, säger Strömberg.

Om ett nybygge blir ett reellt alternativ ser Strömberg även vissa svårigheter. Att bygga nytt på den befintliga tomten och samtidigt ha kvar de gamla fastigheterna går inte ihop ekonomiskt.

- Det finns inte möjlighet att betala hyra för nya fastigheter och samtidigt betala för de gamla. Det ser jag som problematiskt.

Lagmansgården.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Både den gamla huvudbyggnaden och flera andra byggnader på tomten borde i så fall rivas, säger Strömberg.

- På så sätt vore ett nybygge i Pirilö en bra lösning, där kunde man bygga nya, ändamålsenliga utrymmen. Men både Östensö och Pirilö är lämpliga ställen för skolhemmet, säger Strömberg.

Ny låst avdelning

Enligt planerna ska den förnyade Lagmansgården få 20 platser istället för de nuvarande 12.

De nya platserna ska finnas på en särskild omsorgsavdelning som är låst. Någon sådan avdelning finns i nuläget inte på svenska i Finland.

- Det är en avdelning som kan vara låst i upp till 90 dagar. I den vårdformen kan man bryta ett destruktivt mönster på ett helt annat sätt än på en öppen avdelning, säger Strömberg.

Än så länge är det alltså rätt ovisst var Lagmansgården ska verka i framtiden, men Strömberg hoppas på att Lagmansgården får nya fastigheter inom några år.

Men på Lagmansgården ser man framtiden an med tillförsikt.

- Vi har ett beslut om att Lagmansgården ska finnas kvar, så det känns tryggt. Och det finns ett underlag för vår verksamhet, vi får jättemånga förfrågningar hela tiden, säger Strömberg.

Inga klara besked från Senatfastigheter

Senatfastigheter hade ännu på tisdagen inte hört något om kommunens förslag annat än via medierna. Divisionsdirektören Tuomas Pusa vill inte kommentera det nya förslaget innan han fått bekanta sig närmare med det.

- Vi måste höra kommunens nya förslag och bedöma hur det skulle passa för skolhemmets behov. De två tidigare alternativen, Östensö skola och Pirilö, har undersökts och om kommunen nu har ett tredje alternativ ska vi förstås även undersöka det.

Pusa säger att de hoppas hitta ett läge för det nya skolhemmet så fort som möjligt, men att de inte har någon absolut deadline.