Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas föreslås bli plastkassefri stad

Från 2018
Uppdaterad 29.08.2018 11:23.
Köpmansgatan i Pargas
Bild: Yle Åboland

Pargas stad borde gå in för att bli en stad utan plastkassar, enligt modell från Kervo.

Det föreslås i en motion som Vänsterförbundet på tisdagen lämnade in till Pargas stadsfullmäktige.

– I Finland använder vi 300 miljoner plastkassar och 900 miljoner fruktpåsar varje år, och en stor del hamnar på fel ställe. I Skärgårdshavet finns mikroplaster som via fiskar hamnar hos människor, säger Lotta Laaksonen (Vf), som är en av initiativtagarna till motionen.

Lotta Laaksonen.
Bildtext Lotta Laaksonen.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Det är svårt att ge exakta siffror om hur mycket plast som hamnar i vattnet, men enligt en kartläggning som IVL Svenska Miljöinstitutet och Naturvårdsverket gjort så kan upp till 180 000 kilogram flytande plastskräp hamna i Östersjön från Sverige.

Problemet är stort också i Finland. Därför föreslås att Pargasbor, affärer och företag skulle sluta använda plastkassar – att Pargas blir plastkassefritt.

"Ingen människa kan ju motsätta sig ett sådant här förslag"

Idén understöds av Håkan Forsman, som står utanför en butik i Pargas.

– Det låter bra. All onödig konsumtion är ju till fördärv. Ingen människa kan ju motsätta sig ett sådant här förslag, säger Forsman.

plastpåsar och matvaror
Bild: Yle/Lone Widestam

Forsman visar hur han i bilen har flera butikskassar för uppköp. Problemet är bara att han ofta glömmer att ta med dem in i butiken.

– Jag köper alltför ofta nya påsar. Orsaken är mitt dåliga minne. Men nog skulle jag klara mig om det inte fanns plastpåsar. Det finns alltid alternativ, förr hade man ju papplådor.

Idén vann innovationstävling

Idén till en plastpåsefri stad kommer från Kervo, där man i april startade projektet Muovipussiton Kerava. Projektet vann en innovationstävling i staden, och där uppmuntras både invånare och butiker att sluta använda plastkassar och istället använda tygkassar av återanvänt material.

– I Pargas kunde tredje sektorn vara med. Man kunde tillverka hållbara kassar på medborgarinstitutet, i skolan, i klubbar. Det finns oändligt med alternativ, säger Laaksonen.

Diskussion om artikeln