Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Invånarna i Sibbostrand lovades ett högklassigt bostadsområde - fick fallfärdigt område och osålda bostäder i stället

Från 2018
Uppdaterad 29.08.2018 14:43.
Sibbostrand.
Bildtext Sibbostrand har inte utvecklats enligt planerna.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Sibbostrands invånare vill att den vision som affärsmannen Harry "Hjallis" Harkimo hade för området ska förverkligas. Det här framkom under diskussionen som Sibbo kommun ordnade på tisdagskvällen.

Visionen för Sibbostrand var ett modernt och högklassigt bostadsområde nära havet. Men nu ansöker byggbolaget Skanska än en gång om tilläggstid för att få området klart. I så fall skulle den nya deadlinen vara 2028.

Björn Lehtinen äger kanotföretaget Bear & Water som ligger vid Sibbostrand. Han säger att det inte lönar sig för honom att satsa på att utvidga sitt eget företag eftersom området är halvfärdigt.

- Jag tänkte bygga lika mycket till men på grund av att ingenting blev färdigt så var det bäst att föra pengarna till andra ställen.

Lehtinen tycker att sådana här stora byggprojekt ska skötas av stora byggbolag, vilket Skanska är, men de ska ha full äganderätt och inte ha andra delägare med.

- De har kraft och ork och kunskap att föra sådant här igenom, säger han.

Björn Lehtinen.
Bildtext Björn Lehtinen.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Missnöjd över brist på utveckling i området

På mötet var det många invånare som uttryckte sitt missnöje över att den vision av Sibbostrand som hade sålts till dem när de flyttade dit inte har blivit realiserad.

Många klagade också på att området såg fallfärdigt ut och misstänkte att det skrämde iväg potentiella bostadsköpare.

- Jag förstår dem till hundra procent, säkert skulle jag ställa mig själv på samma sätt i situationen om jag själv skulle bo där, säger kommundirektör Mikael Grannas.

Konkurs ett möjligt alternativ

Grannas tror att det finns tre möjliga scenarion för Sibbostrands framtid.

- Antingen kan vi förhandla en lösning där vi får området i skick och får någon form av avtal som fortsätter och då blir det ju återigen en andra förnyelse med vissa villkor. Eller så förhandlar vi att avtalet bryts och då faller det i kommunens famn. Det tredje alternativet är i praktiken att Sipoonranta Oy går i konkurs och då är det en konkursförvaltare som tar över området, säger han.

En del invånare på mötet tycker att det kanske ändå är den bästa lösningen att Skanska går i konkurs eftersom det åtminstone ger en chans för någon annan att bygga på området.

Konkursen skulle innebära att ingenting antagligen byggs på området på flera år, men det skulle egentligen inte vara någon förändring mot situationen just nu.

- Inte byggs där ju något nu heller, är det någon som utropar i publiken när diskussionen om Skanska ska gå i konkurs tas upp.

Andra gången som avtalet förlängs

Skanska hänvisar till marknadsläget som en orsak till att de inte får bostäder sålda. Det berättar kommunstyrelsens ordförande kaj Lindqvist.

Sibbo diskussionsmöte.
Bildtext Salen var full med publik på mötet. Till vänster kommundirektör Mikael Grannas, till höger Juhani Aspara från Skanska.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Nu blir det andra gången som företaget Sipoonranta oy ansöker om att få till tid för byggandet. Avtalet förlängdes första gången 2013.

Eftersom företaget inte har hållit avtalet så finns det en risk att markområden kring Sibbostrand övergår i Sibbo kommuns ägo.

Trots det här så anser Kaj Lindqvist ändå att kommunen i första hand ska förhandla med Skanska om att byggandet övergår till kommunen.

- Men det är klart att de här sanktionerna måste beaktas i förhandlingarna, att kommunen får tillgodo de här pengarna. Egentligen är det fråga om att säkerställa att kommunaltekniken byggs på det här nya området. Vatten, avlopp och vägar, säger han.

Artikeln har ändrats 29.8.2018 klockan 14:45: Det är inte Skanska utan Sipoonranta oy som har ansökt om tilläggstid för byggandet, samt uppgifter om att markområden kring Sibbostrand kan återgår till kommunen.