Macron i Finland: Vill ställa krav på den finska migrationspolitiken
Ökat engagemang och ökad solidaritet med migranter - det är ett av den franska presidenten Emmanuel Macrons budskap när hans Nordenresa når Finland.
Macrons resa startade under tisdagen i Köpenhamn och når onsdag kväll Helsingfors för ett officiellt besök i Finland.
- Men innan Frankrike ställer krav på Finland i migrationsfrågor, borde vi själva se över vår egen migrationspolitik och bli mer solidariska med flyktingarna, tycker Leïlou Tourbier-Dexet som jag träffar nära Montparnasse-stationen i Paris.
Kompisen Valentin Bourgeois tycker att immigranter är en tillgång för ett land.
- Det bör alla EU-länder inklusive Finland inse, menar han.
Sverige slår Finland i flyktingfrågan
Läraren Damien Gauchez har turistat i Finland.
- Fast Finland har inte utmärkt sig lika bra på det internationella planet som Sverige i flyktingfrågan, säger han.
Under möten med Sauli Niinistö och Juha Sipilä förväntas Macron ställa vissa krav på Finlands migrationspolitik. Kraven handlar bland annat om ökad solidaritet och en lösning på migrationsproblemet.
Kraven behöver inte tvunget innebära att Finland ska ta emot fler migranter. Men Macron kan komma att uppmana till mer tekniskt eller ekonomiskt stöd för att lösa detta tunga problem, meddelar Frankrikes utrikesdepartement.
Motgångar på hemmaplan
Det är ändå en klart försvagad Macron på hemmaplan som kommer under onsdagen.
Han skakas av miljöminister Nicolas Hulots hastiga avsked på tisdagen. Det var regeringens mest populäre minister.
Dessutom är kulturminister Françoise Nyssen i blåsväder.
Vidare kämpar Macron mot nedskrivna ekonomiska förväntningar och sjunkande popularitetssiffror. Det är den så kallade Benalla-skandalen som gjort att han tappat hela 5 procent i opinionsundersökningarna i sommar.
Alexandre Benalla är den före detta medarbetaren som avslöjades efter att ha slagit demonstranter under första maj i våras.
Skapa en pro EU-front
Macron kan dock glädja sig åt att den franska oppositionen likväl till höger som vänster inte lyckas utmana honom.
Många EU-vänner håller ändå tummarna för Macron som en motpol till växande nationaliströrelser inför valet till Europaparlamentet 2019, något som Macron även kommer att diskutera med Niinistö och Sipilä.
Under den årliga konferensen för Frankrikes 250 ambassadörer, sade Macron i måndags att han anser att Europa inte längre kan förlita sig på USA för ett militärt försvar.
- Vi bör stå på egna ben, sade han och tillade att ett starkt europeiskt försvar även skulle kunna motverka nationalismen.
Besöket visar att Finland är uppskattat
Det är nitton år sedan en fransk statschef senast besökte Finland. På ambassaden i Paris har förberedelserna varit minutiösa.
Pirrar det i magen nu inför Emmanuel Macrons stundande besök?
- Inte mer än vanligt, svarar ambassadrådet Anna Esko.
- Toppmötet mellan Trump och Putin i juli och Macrons besök nu visar att Finlands uppskattas och att vi har goda relationer med dessa viktiga länder, säger hon.
Nordenresan följs nästa vecka av ytterligare ett möte med regeringschefer i Belgien och Luxemburg. Därefter väntas Macron ta emot Tysklands förbundskansler Angela Merkel i den franska huvudstaden nästa fredag.
Johan Tollgerdt, Paris
"Vi är på samma sida" – Finland går med i Macrons nya försvarsklubb, men vad betyder det i praktiken?
Finland tackar ja till Frankrikes militärstrategiska frieri.