Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Macron i Finland: Vill ställa krav på den finska migrationspolitiken

Från 2018
Uppdaterad 29.08.2018 14:49.
Emmanuel Macron
Bildtext Frankrikes president Emmanuel Macron talar för ett enat Europa, oberoende av USA.
Bild: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

Ökat engagemang och ökad solidaritet med migranter - det är ett av den franska presidenten Emmanuel Macrons budskap när hans Nordenresa når Finland.

Macrons resa startade under tisdagen i Köpenhamn och når onsdag kväll Helsingfors för ett officiellt besök i Finland.

- Men innan Frankrike ställer krav på Finland i migrationsfrågor, borde vi själva se över vår egen migrationspolitik och bli mer solidariska med flyktingarna, tycker Leïlou Tourbier-Dexet som jag träffar nära Montparnasse-stationen i Paris.

Leïlou Tourbier-Dexet och Valentin Bourgeois tittar in i kameran och ler. I bakgrunden stadsmiljö.
Bildtext Leïlou Tourbier-Dexet tycker att Frankrike inte borde höja pekfingret åt andra länder som Finland i flyktingfrågan. Valentin Bourgeois tycker att alla EU-länder bör hjälpas åt för att försöka lösa problemet.
Bild: Yle/Johan Tollgerdt

Kompisen Valentin Bourgeois tycker att immigranter är en tillgång för ett land.

- Det bör alla EU-länder inklusive Finland inse, menar han.

Sverige slår Finland i flyktingfrågan

Läraren Damien Gauchez har turistat i Finland.

- Fast Finland har inte utmärkt sig lika bra på det internationella planet som Sverige i flyktingfrågan, säger han.

Under möten med Sauli Niinistö och Juha Sipilä förväntas Macron ställa vissa krav på Finlands migrationspolitik. Kraven handlar bland annat om ökad solidaritet och en lösning på migrationsproblemet.

Kraven behöver inte tvunget innebära att Finland ska ta emot fler migranter. Men Macron kan komma att uppmana till mer tekniskt eller ekonomiskt stöd för att lösa detta tunga problem, meddelar Frankrikes utrikesdepartement.

Motgångar på hemmaplan

Det är ändå en klart försvagad Macron på hemmaplan som kommer under onsdagen.

Han skakas av miljöminister Nicolas Hulots hastiga avsked på tisdagen. Det var regeringens mest populäre minister.

Dessutom är kulturminister Françoise Nyssen i blåsväder.

Vidare kämpar Macron mot nedskrivna ekonomiska förväntningar och sjunkande popularitetssiffror. Det är den så kallade Benalla-skandalen som gjort att han tappat hela 5 procent i opinionsundersökningarna i sommar.

Alexandre Benalla är den före detta medarbetaren som avslöjades efter att ha slagit demonstranter under första maj i våras.

Skapa en pro EU-front

Macron kan dock glädja sig åt att den franska oppositionen likväl till höger som vänster inte lyckas utmana honom.

Många EU-vänner håller ändå tummarna för Macron som en motpol till växande nationaliströrelser inför valet till Europaparlamentet 2019, något som Macron även kommer att diskutera med Niinistö och Sipilä.

Frankrikes president Emmanuel Macron i profil. Han ler och höjer näven som i hälsning.
Bildtext Emmanuel Macron vill förstärka EU samarbetet inför Europaparlamentsvalen 2019. Han vill bland annat stärka ett gemensamt försvar.
Bild: Emmanuel Lek

Under den årliga konferensen för Frankrikes 250 ambassadörer, sade Macron i måndags att han anser att Europa inte längre kan förlita sig på USA för ett militärt försvar.

- Vi bör stå på egna ben, sade han och tillade att ett starkt europeiskt försvar även skulle kunna motverka nationalismen.

Besöket visar att Finland är uppskattat

Det är nitton år sedan en fransk statschef senast besökte Finland. På ambassaden i Paris har förberedelserna varit minutiösa.

Pirrar det i magen nu inför Emmanuel Macrons stundande besök?

- Inte mer än vanligt, svarar ambassadrådet Anna Esko.

Ambassadråd vid Finlands ambassad i Paris, Anna Esko. Hon tittar in i kameran och ler.
Bildtext Anna Esko, ambassadråd på Finlands ambassad i Paris, menar att Finland uppskattas av världens mäktigaste nationer, däribland Frankrike.
Bild: Yle/Johan Tollgerdt

- Toppmötet mellan Trump och Putin i juli och Macrons besök nu visar att Finlands uppskattas och att vi har goda relationer med dessa viktiga länder, säger hon.

Nordenresan följs nästa vecka av ytterligare ett möte med regeringschefer i Belgien och Luxemburg. Därefter väntas Macron ta emot Tysklands förbundskansler Angela Merkel i den franska huvudstaden nästa fredag.

Johan Tollgerdt, Paris

Diskussion om artikeln