Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Antalet döda efter orkanen Maria hela 50 gånger högre än man trott

Från 2018
Uppdaterad 29.08.2018 09:00.
Översvämningar i Puerto Rico efter orkanen Maria.
Bildtext Översvämningar i Puerto Rico efter orkanen Maria.
Bild: EPA/Thais Llorca

Myndigheterna i Puerto Rico höjde det officiella antalet döda efter orkanen Maria som drog över ön i Karibien i september 2017. Minst 2979 dog på grund av stormen, medan det tidigare antalet var 64.

Som jämförelse kan man ta den ödesdigra orkanen Katrina som förorsakade mellan 1200 och 1900 människor i delstaterna Louisiana och Mississippi i juli 2005.

Det officiella antalet döda har redan en längre tid kritiserats i det amerikanska territoriet och många sakkunniga har hävdat att det låg kraftigt i lägre kanten.

Puerto Rico har haft omfattande problem med att återbygga infrastrukturen som förstördes i stormen. Elnätet har varit utslaget under en längre tid efter Marias framfart över ön.

Översvämning i San Juan efter att stormen Maria drog över Puerto Rico.
Bild: EPA-EFE/Jose Rodriguez

Det är bara två veckor sen som hela Puerto Rico fick tillbaka strömmen för första gången. Strömavbrottet är det längsta sammanhängande elavbrottet i USA:s historia.

Tidigare har även forskare vid universitet Harvard hävdat att det verkliga antalet döda ligger närmare 4 600.

"Jag har gjort misstag"

De puertoricanska myndigheterna har vänt sig till amerikanska kongressen för ett återuppbyggnadspaket på 139 miljarder dollar.

Puerto Ricos guvernör Ricardo Rosselló gick ut med uppgifterna om antalet döda efter att det amerikanska George Washington-universitet gjort en utredning av hur många dödsfall som kan kopplas till orkanen Maria.

- Jag har gjort misstag. När man ser på det efteråt, så finn det en hel del saker som borde ha tagits hand om på ett annat sätt, sa Roselló till den samlade skaran journalister.

Puerto Ricos guvernör Ricardo Rossello och Donald Trump i Vita Huset.
Bildtext Guvernören för Puerto Rico Ricardo Rosselló besökte president Donald Trump iVita huset efter stormkatastrofen.
Bild: EPA-EFE/KEVIN DIETSCH / POOL

Trump-administrationen fick ta emot kritik

President Donald Trump och hans stab fick utstå hård kritik för att det dröjde länge innan erkännandet av den förstörelse som stormen orsakade. Trumps ordval under och efter besöket till katastrofområdet i oktober i fjol väckte då en hel del ont blod i Puerto Rico.

Trump talade bland annat om att förstörelsen som stormen förde med sig trasslade till det med tanken på den amerikanska statsbudgeten. Han talade också om att det i Puerto Rico endast dog några människor ”i jämförelse med riktiga katastrofer”.

Stormen Maria påverkade Puerto Rico länge efter att den blåst över. Omkring 300 000 människor har lämnat ön till förmån för fastlandet, ofta till de puertoricanska områdena i New York och Florida. Det bor i dag runt 3 miljoner människor i Puerto Rico.