Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skatteparadis, musiksal och skral ekonomi på tapeten i Pargas

Från 2018
Markku Orell (Saml) talar inför Pargas stadsfullmäktige.
Bildtext Pargas stadsfullmäktige möttes 28 augusti.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Pargas stad konkurrensutsätter sin indrivningsverksamhet.

Staden anlitar i dag inkassoföretaget Lindorff Finland för indrivning, ett bolag som tidigare fått negativ publicitet för sina kopplingar till skatteparadis. I en motion från Vänsterförbundet krävdes att Pargas avslutar samarbetet.

Avtalet är i kraft tillsvidare, men stadsfullmäktige i Pargas beslutade på tisdagen efter diskussion att på nytt konkurrensutsätta indrivningen.

I diskussionen nämndes bland annat att staden borde prioritera inhemskt ägande, undvika skatteparadis, kunna ge personlig service, ha måttliga indrivningsavgifter och att minderåriga inte skulle drabbas.

Betalningsanmärkning av Lindorff
Bild: Yle/ Senni Anttonen

Räkningar som inte har betalats inom 14 dagar går till indrivning, men man kontrollerar med stadens egen socialservice så att de Pargasbor som behöver ekonomisk hjälp lämnas utanför indrivningen.

Sämre ekonomi

Tuffa budgetförhandlingar kan vänta Pargas i höst, för ekonomin har inte utvecklats som förväntat i år.

Utgifterna är större än beräknat medan inkomsterna är mindre än beräknat. Prognosen visar att året skulle ge ett underskott på 3,5 miljoner euro.

Enligt stadsdirektör Patrik Nygrén handlar det bland annat om större kostnader för hälsovård och socialvård samt om minskade statsandelar. Statsandelarna minskar bland annat på grund av de skattesänkningar som regeringen gjort.

Överraskning för de förtroendevalda

– Nog blev underskottet en liten överraskning. Jag tror ändå inte riktigt att det håller så här till slutet [av året]. Vi måste till exempel komma ihåg att hela fastighetsskattesatsen saknas. Den kommer först på hösten och den är ganska stor i Pargas, säger fullmäktigeordförande Tarja Rinne (SFP).

Tarja Rinne i en svartvit blus.
Bildtext Tarja Rinne.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Underskottet kan innebära ganska hårda diskussioner vid höstens budgetförhandlingar, men Rinne är optimistisk.

– Skattesatsen ska vi inte röra. Vi fixar nog det här.

Stadsfullmäktige fick på tisdagens möte information om ekonomin.

Musiksal byggs i Sarlinska, men förfarandet fick kritik

En ny musiksal byggs i Sarlinska skolan i Pargas.

Just nu sker musikundervisningen i Malms skola, men en ny musiklärare har anställts att arbeta i högstadiet, så en ny musiksal byggs bakom scenen på gymnastiksalen.

Den gör det också lättare för elever med rullstol att delta i musikundervisningen.

Stadsfullmäktige godkände på tisdagen tilläggsanslaget, men först efter omröstning med 20-15.

Femton ledamöter ansåg att investeringen borde ha beretts bättre, att bildningsnämnden borde ha diskuterat saken grundligare och att ett motsvarande investeringsanslag borde ha reserverats i nästa års budget.

Diskussion om artikeln