Det kulturella underbarnet Emmanuel Macron lärde sig att utnyttja kontakter och etablera sig i bankvärlden - nu vill han forma säkerhetspolitiken i Europa och närma sig Ryssland

Frankrikes president Emmanuel Macron har under sitt första år vid makten varit en synlig person, och han har snabbt skapat sig en position på den internationella arenan.
Den europeiska försvars- och säkerhetspolitiken står högt på hans prioriteringslista.
Han och hans hustru Brigitte inleder i dag ett tvådagarsbesök i Finland.
Macron vill forma ett nytt Europa - och närma sig öst
Emmanuel Macron sade nyligen i ett tal inför 250 diplomater i Paris att Europa inte längre kan förlita sig på USA i säkerhetsfrågor.
Macron sade att han hoppas att Frankrike kommer att arbeta tillsammans med sina europeiska partner - inklusive Ryssland - för att stärka säkerheten i Europa.
- Vi ska ta vårt ansvar och garantera säkerheten - och därmed Europas suveränitet, sade han.
Också EU meddelade efter sitt toppmöte i juni att Europa måste ta mera ansvar för sin egen säkerhet.
Finland och Frankrike har gemensamma intressen
― Teija Tiilikainen
Teija Tiilikainen, direktör för Utrikespolitiska institutet (UPI), konstaterar att Macron har profilerat sig med en rad reformförslag för Europa och att hans besök i Finland kommer att vara inriktat på samtal om gemensam försvars- och säkerhetspolitik.
- Det är viktigt också för Finland att EU förblir en stark aktör både i Europa och globalt. Efter brexit är det ytterst viktigt att de kvarvarande staterna kan enas om unionens framtid.
Hon anser att Frankrike och Finland har ett gemensamt intresse av att fördjupa unionens försvarssamarbete.
- Det ligger i Macrons intresse att besöka många EU-länder för att diskutera EU:s samarbete i och med att Storbritannien lämnar EU. Han vill ha en bred debatt om EU:s agenda.
Den stormaktspolitiska konstellationen är av stort intresse för alla europeiska ledare
Tiilikainen konstaterar att också att den stormaktspolitiska konstellationen är av stort intresse för alla europeiska ledare.
- Niinistö och Macron kommer nog att diskutera stormaktspolitik och hur EU ska kunna tillvarata sina intressen.
Tiilikainen säger att det är ett faktum att Ryssland är en viktig makt i synnerhet med tanke på den europeiska säkerhetspolitiken.
- Ryssland spelar en viktig roll oavsett om vi vill det eller inte. Det är en militär stormakt och vårt grannland, och ett grannland till unionens grannar - en regional stormakt.
Enligt Tiilikainen behövs det någon form av samarbete och dialog med Ryssland.
Hon påpekar också att de förhållanden som råder i dag borde förbättras.
Enligt henne är det stora problemet Ukrainapolitiken och Krim, och de sanktioner som riktas mot Ryssland. Andra länder vill inte samarbeta med Ryssland på vanligt sätt, och sanktionspolitiken innebär att situationen inte är så enkel.
- Men Frankrikes förhållande till Ryssland är historiskt och speciellt, och det finns en förståelse från fransk sida för den ryska stormaktsrollen.
En vilja av stål och mycket målmedveten
Människan och politikern Macrons drivkrafter och hans väg till framgång har väckt intresse.
Macron vill bli omtyckt och beundrad. Han beskrivs som karismatisk och anses vara bra på att lyssna på andra.
Han sägs ha en vilja av stål och vara mycket målmedveten. Han lyckas också styra medier genom att noggrant planera sina uttalanden och intervjuer.
Macron har visat upp sig aktivt internationellt, och han vill betona Frankrikes roll - ”Make France Great Again”
Macrons parti lånar lite från både högern och vänstern, och Macron själv är både modern och traditionell
Att Macron - en ganska okänd person med begränsad politisk erfarenhet - bildade ett nytt eget parti och segrade i presidentvalet 2017 ses av många som en prestation.
Macron lyckades i presidentvalet eliminera starka rivaler. Många av dem var dock lämpligt nog inblandade i olika slags tvivelaktiga affärer.
I den andra valomgången fick Macron mycket stöd eftersom alternativet var Marine Le Pen - och många väljare ville undvika att det högerextrema partiet Nationella fronten skulle ta över makten.
Macrons parti, La République En Marche!, lockade till sig många fransmän. Partiet låg inte på den traditionella höger-vänster-skalan utan lånade lite från både vänstern och högern.
De unga har gillat Macrons sätt att ifrågasätta gamla strukturer, och samtidigt stöds han av det gamla etablissemanget.
Emmanuel Macron har en modern framtoning - men samtidigt en auktoritär sida. Han vill markera att han står högst och att det är han som bestämmer. Han gillar att befinna sig i centrum - och i den mediala strålglansen.
Kultur är mycket viktigt och skrivandet står högre än allt annat
Macron har genomgått det traditionella franska utbildningssystemet och har studerat vid prestigefyllda högskolor. Han har själv sagt att kultur är något mycket viktigt och att han placerar skrivandet högre än allt annat.
Enligt god fransk tradition har författare som Molière, Racine, Gide och Mauriac hört till Macrons favoriter - likaså den franske filosofen Paul Ricœur.
Macrons personlighet och bakgrund har gagnat honom då han byggt upp relationer och nätverk med hjälp av erfarna och inflytelserika personer. Han anses också ha en förmåga att utnyttja sina kontakter väl. Att han talar engelska flytande är inte heller så illa.
Mormor spelade en stor roll
Macron har betecknats som ett hyperintelligent barn. Hans mormor sägs ha spelat en stor roll i hans liv. Hon stödde och uppmuntrade honom men ställde också höga krav. Mormodern bidrog sannolikt till det starka självförtroende han fick redan som ung.
Macron har börjat få motgångar på hemmaplan
Macrons styrka är ändå inte för tillfället helt på topp, och han har drabbats av en rad motgångar.
En färsk motgång var den då den mycket populära miljöministern Nicolas Hulots överraskande meddelade om att han vill avgå eftersom han ansåg att miljöpolitiken inte ledde någonvart
Macron kämpar mot nedskrivna ekonomiska förväntningar och sjunkande popularitetssiffror bland annat på grund av den så kallade Benalla-skandalen i våras då det visade sig att den tidigare livvakten Alexandre Benalla hade slagit demonstranter.
Ner med de rikas president!
I våras demonstrerade fransmännen mot president Macrons ekonomiska politik och mot att regeringen fortsätter med att "ge gåvor till de rika".
Centerledaren Macron - som tidigare arbetade med bankinvesteringar - har försvagat arbetarskyddet i Frankrike, med motiveringen att landets konkurrenskraft måste öka.
Den reformvåg som Macron har åstadkommit har bland annat gjort det lättare för företag att anställa och avskeda anställda. Macron har fått epitetet "De rikas president".
Kritiker anser att Macron segrade i presidentvalet för att man inte hade några illusioner om Frankrikes traditionella partier. Nu är många väljare missnöjda och befarar att Macron monterar ner den franska livsstilen.
Brigitte Macron är en historiskt populär presidenthustru
Medan president Macrons popularitetssiffror i Frankrike dalar är hans gladlynta hustru Brigitte populärare än han själv.
Brigitte Macron (född Trogneux) är 65 år gammal - och 25 år äldre än sin make.
De senaste enkäterna visar att 67 procent av fransmännen gillar henne mycket. Ingen annan presidenthustru - med undantag för Bernadette Chirac - har någonsin fått ett sådant betyg.
Hon beskrivs som stöttande men diskret. Hon är en självständig kvinna med karaktär och stil - men utan egna politiska ambitioner.
Presidentparet anländer till Finland från Danmark
Under det två dagar långa besöket kommer Brigitte Macron bland annat att besöka Sveaborg tillsammans med den finländska presidenthustrun Jenni Haukio.
Bilderna nedan är från det franska parets färska besök i Danmark.
Källor: Reuters, The Guardian, Le Monde, tidningenkulturen.se/Elisabeth Tegelberg