Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Norrena & Frantz: Hur gör man slut med en kompis?

Från 2018
Uppdaterad 23.09.2018 17:41.
Kvinna tittar fundersamt på sin smarttelefon
Bild: Syda Productions

Vänner kommer och går i våra liv, det är inget konstigt med det.

Visst finns ju de som blev bästisar i dagis och som ännu på ålders höst är som ler och långhalm, men de flesta av oss hinner med många vänskaper under en livstid.

Men guud vi borde ses oftare! Eller kanske inte ...

För det mesta behöver det inte blir några dramatiska uppbrott.

Det kan ju fungera bra att ha kontakt med bästisgänget från gymnasiet på Facebook, träffas av en slump någon gång per år och exalterat tjuta "vi borde på riktigt ordna nånting" och sedan glömma bort alltsammans.

Men ibland uppstår situationer där det känns oundvikligt att sätta ett tydligt stopp för vänskapen.

Att göra slut med en kompis på samma sätt som man gör slut med en partner.

En gång lånade jag pengar till en vän som behövde köpa mediciner. Fast det visade sig att hon använde dem till en läppförstoring istället. Efter många om och men fick jag slutligen tillbaka pengarna men vänskapen, ja ni kan kanske tänka er hur det blev med den ...

― Hannah Norrena

Ta till exempel kompisen som tidigare piggade upp dig med sina påhitt, som fick dig att skratta så tårarna rann och som visste vad du tänkte bara genom att titta på dig?

De senaste gångerna ni träffats har du varken känt dig uppiggad eller skrattat. Mest maler hon på om sitt liv, sina barn och sitt jobb.

Hon frågar ingenting om dig och verkar nästan vilja göda sitt eget självförtroende på din bekostnad. Efter träffen känner du dig helt slut.

Eller högstadieklasskamraten som alltid ställt upp för dig. Som utan tvekan kavlade upp ärmarna och försökte se riktigt biffig ut den där gången det blev lite hotfullt i krogkön.

Som hjälpt dig att flytta fem gånger. Er lista på inside-skämt skulle bli tjock som en telefonkatalog om ni skrev ner den.

Det är bara det att när ni tog en öl tillsammans verkade han tycka att du var en riktig viktigpetter, medan du blev besvärad av hans skämt som ständigt drog åt det rasistiska och sexistiska hållet.

Tiderna har förändrats. Eller är det du som förändrats medan han ännu är den samma så då?

Jag har aldrig officiellt gjort slut med en kompis, men en barndomsvän gjorde slut med mig. Plötsligt blockade hon mig på alla sociala medier och jag har inte hört av henne sedan dess. Jag blev inte speciellt stött men lite skumt var det ju.

― Eva Frantz

Rinna ut i sanden eller säga farväl för evigt?

Hur avslutar man en vänskap? Ska man bara låta det hela ebba ur? Inte svara på meddelanden och ha ursäkter när kompisen vill träffas tills hen ger upp och slutar höra av sig?

Eller är det ärligare att säga rakt ut: Jag tycker det skulle vara lika bra om vi inte träffades så mycket.

I nästa avsnitt av relationspodcasten Norrena & Frantz sätter vi tänderna just i det här ämnet.

Men först vill vi veta om du har gjort slut med en vän någon gång, alternativt om en vän gjort slut med dig? Hur gick det hela till?

Eller kanske du skulle vilja göra slut med en kompis, men kommer inte till skott?

Hur som helst, berätta! Vi vill veta allt! Du är självklart anonym.

Ett nytt avsnitt av podcasten Norrena & Frantz publiceras på Yle Arenan varje lördag morgon!

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Norrena & Frantz

Spela upp

Diskussion om artikeln