Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Konservativt primärval i Arizona: Kramfest för Trump

Från 2018
Arizona-man på väg in i vallokal, förbi reklamskyltar.
Bildtext Utanför vallokal i Phoenix, Arizona
Bild: AFP / Lehtikuva

Den tidigare klart konservativa delstaten Arizona kan få en demokratisk senator i novembervalet. Tisdagens primärval medför en kvinnornas kamp om vem som ska bli ny senator.

Det var primärval på flera håll i USA på tisdagen, men mest intresse kring valet i Arizona. Republikanen Jeff Flake avgår efter två perioder, frustrerad efter sina duster med president Donald Trump.

Senator John McCain var den andra senatorn från Arizona. Hans efterträdare utses i det här skedet av guvernören, inte folket.

Martha McSally segrade över sheriffen Arpaio

I Republikanernas primärval är det Martha McSally som segrar. En av motkandidaterna var tidigare sheriffen Joe Arpaio.

”Amerikas tuffaste sheriff” är 86 år. Han dömdes för rasprofilering och hårda tag mot illegal immigration, men benådades av president Trump.

Men senator, det ska Arpaio inte bli, anser de republikanska väljarna. Hans kandidatur har av många bedömare betraktats som bisarr. Han fick ändå cirka 20 procent av de republikanska rösterna, medan Martha McSally fick drygt hälften.

"Trumps kramfest"

Republikanernas val i Arizona har också kallats Trumps kramfest. Alla tre kandidaterna följer den nya partilinjen, alltså Trumps linje.

Presidenten själv har, mot sin vana, inte gått ut och rekommenderat någon av senatorskandidaterna i Arizona.

Däremot har presidenten rekommenderat den sittande republikanska guvernören Doug Ducey.

Det stödet brukar handla om att den ifrågavarande kandidaten är stark på kriminalfrågor, migration och gränsskydd, och känner starkt för militären och veteranerna och för grundlagens rätt för alla att bära vapen,

Den republikanska guvernören i Arizona möter en stark demokratisk kandidat från undervisningssektorn. David Garcia lyfter fram den fråga som demokraterna i Arizona enligt opinionsmätningarna känner starkast för; d v s mer pengar till skolan.

Republikanerna anses ha gjort mycket illa åt undervisningssektorn, som har fått allt mindre pengar i budgeten.

Demokraternas val

Från demokraternas sida segrade Kyrsten Sinema i senatsvalet.

Både hon och republikanen Martha McSally har tidigare suttit i representanthuset. Där har demokraten Sinema präglat sig som en klar Trump-anhängre.

I många omröstningar har Sinema gått emot sitt eget parti. Det anses nödvändigt om man ska få de konservativa väljarnas röster, och gäller inte bara Arizona.

Sinemas starkaste motkandidat i partivalet var Deedra Abboud, jurist och muslim. Hon är en av de många nya kvinnor som ställer upp för demokraterna i olika val.

I starten dominerade hennes religion, men senare i kampanjen har frågorna alltmer gällt hennes specialområde, juridiken, och inte religionen.

Maktskifte?

Det egentliga mellanårsvalet är i början av november – nu avgjordes vilka som tävlar i delstatens val.

President Donald Trump har starkt stöd bland republikanerna. Men han har också väckt många demokrater till ökat valdeltagande och politisk aktivitet.

Valmyndigheterna i Arizona rapporterar om ett betydligt högre intresse för att delta i årets primärval. Det är framförallt på demokraternas sida som valdeltagandet ökar. Det tolkas som en möjlighet till maktskifte i det egentliga valet i november.

Om demokraten från Arizona blir invald, kan hon tippa över den känsliga balansen mellan republikanerna och demokraterna i senaten. Det är några delstater som anses speciellt kritiska för republikanerna och Arizona räknas till dem.

John McCains efterträdare väljs först om fyra år

John McCain var sjuk och borta från senatens omröstningar det sista halvåret före sin död.

Om han hade avgått tidigare från sin post hade väljarna nu kunnat avgöra också hans efterträdare, vem som ska bli den andra senatorn från Arizona.

Men nu är det i stället guvernören som har makt över utnämningen för de kommande fyra åren, den återstående tiden av McCains mandatperiod. Guvernören har formellt fria händer, men det måste bli en republikan.

Utnämningen väntas ske inom några veckor, efter begravningen av John McCain.

Teknikproblem inledde valdagen

Valdagen i Arizona inleddes på många håll med tekniska problem. På valmyndigheten förklarar man att en del av proceduren med ID-kontroll köptes av en utomstående firma. Det fanns inte personal som kunde åka ut till vallokalerna och sätta igång systemet.

Röstningslokalerna kunde därför inte öppna vid utsatt tid. Flera väljare avvisades vid dörren. Det löstes efter en stund och vallokalerna stängdes som planerat klockan 19, utan förlängning.

Själva rösträkningen tar tid, men de flesta i Arizona poströstar på förhand. De rösterna räknades snabbt på tisdagskvällen, så prognoserna är ganska säkra.

I primärvalen avgörs flera lokala val men också vem som ställer upp i valet till Representanthuset från Arizona. Republikanerna har haft fem platser, demokraterna fyra. Också där kan det bli maktförskjutning efter valet.

Diskussion om artikeln