Hoppa till huvudinnehåll

Sport

19 lopp, 12 gånger under tidigare års rekord – men makalösa takten överraskade inte Sara Kuivisto som nu siktar på EM-medalj och fler finländska rekord

Från 2018
Uppdaterad 29.08.2018 18:48.
Sara Kuivisto vill slå urgamla finländska rekord på 1500 och 800 meter - Spela upp på Arenan

Denna sommar har cementerat Sara Kuivistos plats bland den finländska friidrottsgräddan. Borgå Akilles-löparen gjorde mästerskapsdebut och sprang dubbla distanser i EM, men nöjer sig inte där. Långt ifrån.

Sara Kuivisto var Finlands främsta medeldistansare redan inför säsongen. Hon var regerande finländsk mästare på både 800 och 1500 meter, och tog sin första Sverigekampsseger på den senare distansen i fjol.

Men det här året har inneburit ytterligare ett rejält kliv framåt.

– Det har gått ganska långt som jag hade tänkt mig. Jag förväntade mig kanske lite mer av mig själv i EM, men annars har det nog gått helt bra, säger Sara Kuivisto när Yle Sporten hälsar på i Borgå.

EM-tävlingarna i Berlin gav henne elddopet i internationella stortävlingar, men ännu inga avancemang ur försöksheaten på varken 800 eller 1500 meter.

Däremot har resultatutvecklingen varit desto mer övertygande – inte minst stabiliteten i hennes prestationer.

Kroppen vant sig vid Suhonens träning

Sara Kuivisto har löpt sammanlagt 19 tävlingar denna säsong på sex olika distanser (400, 600, 800, 1000, 1500 och 3000 meter) och underskridit personbästat hon hade inför säsongen i tolv av loppen.

Endast sju gånger har hon klockats för en sämre tid än rekordet från tidigare år, och en av dem är FM-försöksheaten på 800 meter där hon inte behövde förta sig.

– Hela vintern gick jättebra. Jag fick vara frisk och träna utan några större problem, nämner Kuivisto som det simpla receptet bakom den branta utvecklingskurvan.

Sara Kuivisto springer.
Bildtext Sara Kuivisto föll ut i försöksheaten i Berlin.
Bild: EPA-EFE / Srdjan Suki

Kuivisto, som tidigare lidit av belastningsskador i benen, gör en hel del förebyggande träning med bland annat simning, cykling och skidåkning.

– En stor orsak är också att jag helt enkelt börjat vänja mig vid den här träningen. När jag inledde samarbetet med Ari förändrades träningen och kroppen reagerade på det, men nu har den blivit van vid systemet.

Ari Suhonen, själv Europamästare på 1500 meter inomhus 1988, tog över som Kuivistos tränare för sju år sedan. Duon visste redan då att det tar ungefär sju år innan resultaten syns på allvar – och tålamodet har belönats.

Målet nya finländska rekord och mästerskapsmedalj

Kuivisto har sprungit in sig i historieböckerna på udda sträckor genom att sätta finländskt rekord på 1000 meter och komma in som Finlands alla tiders tvåa på 600 meter i sommar, men rekordslakten på paraddistanserna har varit minst lika imponerande.

På 800 meter har Kuivisto putsat sitt personbästa med över en och en halv sekund till 2.02,14, på 1500 meter med nästan fyra sekunder till 4.08,96.

– Vår plan har varit att vi förbättrar rekorden varje år, och bra har det ju gått. Jag upplever definitivt att jag har mina bästa år framför mig.

Hur mycket tror du att du fortfarande kan förbättra rekorden?

– Garanterat mycket. De finländska rekorden på bägge sträckor är utan vidare målet, slår Kuivisto fast.

Sinikka Tyyneläs nationsrekord på 1500 meter från 1977 lyder 4.06,01 och Tuuli Merikoski-Silius på 800 meter från 1991 2.00,59.

Sara Kuivisto korsar mållinjen som etta.
Bildtext Kuivisto har vunnit fem guld i Kalevaspelen under de tre senaste åren.
Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press

Förutom tider är hon även intresserad av mästerskapsframgång.

– Absolut, en stortävlingsmedalj är fortfarande min målsättning, säger Kuivisto som fyllde 27 år för ett par veckor sedan.

Tufft motstånd i Sverigekampen

Följande mästerskap Sara Kuivisto riktar blickarna mot är inomhus-EM i Glasgow i mars, men hon borde vara på toppen av sin karriär först om 4-6 år, sade hon i Yle Sportens intervju i Berlin.

– Jag får alltid frågan om det är 800 eller 1500 som gäller i framtiden, men jag kan inte säga ännu. Mina egenskaper passar helt klart bättre på 1500, men nog måste man kunna springa hårt på 800 också, och jag gillar att springa det.

Sara Kuivisto, Zenitha Eriksson och Aino Paunonen, Sverigekampen 2017.
Bildtext Sara Kuivisto vann 1500 meter i Sverigekampen i fjol och slutade trea på 800 meter, framför bland annat Zenitha Eriksson och Aino Paunonen (t.h.).
Bild: Henrik Isaksson / IBL / All Over Press

En handfull lopp återstår av säsongen, de klart viktigaste av dem i Tammerfors på fredag och lördag. Kuivisto dubblerar i landskampen mot Sverige, precis som fyra gånger tidigare.

På 1500 meter är Kuivisto – i Meraf Bahtas frånvaro – segerfavorit, men på 800 meter ställs hon bland annat mot den färska EM-nian Lovisa Lindh och Hanna Hermansson som tog sig vidare till semifinal i Berlin.

– Det blir väldigt intressanta tävlingar, det är alltid härligt att springa i Sverigekampen, motståndarna är bra och stämningen fin. Det är också speciellt på det sättet att vi är så få löpare (6) på banan, det gör det annorlunda.

– Jag går definitivt in för att försvara min seger (på 1500 meter) från i fjol, inte åker jag dit för att be om ursäkt.

Sverigekampen i friidrott sänds direkt på Yles kanaler. Sara Kuivisto löper 1500 meter på fredag klockan 21.35 och 800 meter på lördag klockan 21.40.

Oliver Helander.

18 SFI:are tävlar i landskampen mot Sverige – här är hela truppen

Kemppainen: En bra blandning av nykomlingar och rutinerade.

Diskussion om artikeln