Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Prostitutionsskandal skakar OS-laddande japanska basketlandslaget – fyra spelare stängs av i ett år

Från 2018
Uppdaterad 29.08.2018 13:38.
Takuma Sato i farten för Japan.
Bildtext Takuma Sato i farten för Japan under de asiatiska spelen.
Bild: imago/Xinhua/All Over Press

Om två år ska Japan jaga framgång på hemmaplan i sommar-OS, men herrlandslaget i basket har hamnat i blåsväder. Fyra spelare har stängts av i ett år efter att de försökte köpa sex – iklädda landslagsuniform.

De asiatiska spelen pågår som bäst i Jakarta i Indonesien. I basketturneringen deltar också Japan, som ska stå värd för sommar-OS år 2020.

På onsdagen meddelade det japanska basketlandslaget att fyra spelare blivit hemskickade och att de stängts av från spel i landslaget i ett år. Orsaken? Kvartetten hade försökt köpa sex i den indonesiska huvudstaden.

– Spelarna har skadat Japans heder och tillförlitlighet, säger förbundets ordförande Yuko Mitsuya enligt AFP.

Enligt Mitsuya kommer spelarna i fråga, Yuya Nagayoshi, Takuya Hashimoto, Takuma Sato och Keita Imamura, ändå att få träna med landslaget som normalt under avstängningen.

Ber om ursäkt

Spelarna hade blivit sedda i ett känt område för prostituerade iklädda landslagets kläder. Det var en reporter för den japanska tidningen Asahi Shimbun som avslöjade spelarnas nattliga äventyr.

– Jag ber ödmjukast om ursäkt för vårt vårdslösa beteende som har vanhedrat inte bara våra fans utan hela Japan, säger Takuma Sato.

Det är inte heller första gången som japanska idrottare gör bort sig under just de asiatiska spelen. Senast, år 2014, blev simmaren Naoya Tomita hemskickad efter att han åkt fast då han försökte stjäla en kamera av en reporter på plats.

De asiatiska spelen i Incheon 2014 skapade också rubriker för sexuella trakasserier då en iransk landslagsmedlem blev hemskickad på grund av att verbalt ha antastat en frivilligarbetare. En palestinsk fotbollsspelare blev i sin tur anklagad för att ha tafsat på en kvinnlig arbetare.

Källa: STT, AFP