Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Alkohol och tobak blir dyrare, aktiesparare gynnas och jordbruket får stöd - regeringen presenterade budgeten

Från 2018
Uppdaterad 30.08.2018 06:22.
Sampo Terho, Juha Sipilä och Petteri Orpo
Bild: Lehtikuva

Alkoholskatten höjs, fordonsskatten sänks och det krisdrabbade jordbruket får stöd. Enligt regeringen gynnas låginkomsttagare i nästa års budget. Trots att statsskulden växer säger statsminister Juha Sipilä att det nu är slut med att leva på kredit.

Så här påverkar budgeten plånboken - kossuflaskan blir 17 cent dyrare

När regeringen presenterade budgeten för nästa år inledde statsminister Juha Sipilä (C.) med att skryta om regeringens framgångar.

- Jag har en överraskande nyhet, nu är det slut med att leva på kredit, sa Sipilä.

Enligt Sipilä kan nästa regering koncentrera sig på att trygga att den positiva utvecklingen.

Regeringen framhåller att sysselsättningsgraden nu nått 72 procent och att statsskuldens andel av BNP har sjunkit under 60 procent.

Trots att statsskulden fortsätter att växa nästa år håller man fast vid att skuldspiralen bryts år 2021.

Lovar skatterea för låginkomsttagare

Slutsumman i regeringens budgetförslag är 55,3 miljarder euro. Underskottet uppgår till 1,4 miljarder euro.

Enligt finansminister Petteri Orpo (Saml.) håller man fast vid sitt löfte om inte höja skatterna för någon.

- Under den här regeringsperioden har skatterna inte stigit för någon. Och de med små inkomster har gynnats mest, sa Orpo.

Inkomstskatterna sänks under nästa år med 130 miljoner euro. Bland annat höjs grundavdraget i beskattningen, vilket gynnar den som har en låg inkomst.

Inkomstgränserna för den så kallade solidaritetsskatten för höginkomsttagare hålls på samma nivå som i år.

Vissa stöd för de fattigaste, som sjukdagpenningen och föräldrapenningen, höjs också. De lägsta stöden höjs med drygt 80 euro per månad.

Fordonsskatten sänks med sammanlagt 50 miljoner euro från 2020 medan skatten på alkohol höjs med 30 miljoner. Också skatten på tobak stiger. Bilskatten fortsätter sjunka.

Satsningar på jordbruket och Östersjön

Jordbruket stöds med sammanlagt 90 miljoner euro. Här ingår akuta stöd till de jordbrukare som drabbats av torkan.

Den varma sommaren har också fått regeringen att besluta om en extra satsning på miljöarbetet i Östersjön. Sammanlagt handlar satsningen om 45 miljoner euro på tre år. Bland annat ska havsforskningsfartyget Aranda få mera pengar.

Man vill också minska på näringsbelastningen från jordbruket genom nya metoder som gipsspridning, strukturkalkning och fibrer.

Regeringen har också gjort en lång lista över åtgärder som ska gynna sysselsättningen. Bland annat satsar man på lönesubventioneringar och individuell kartläggning av arbetslösa. Företagares familjemedlemmar ska också få ett bättre arbetslöshetsskydd om de anställs i företaget.

Långtidsarbetslösa sextioplussare får gå i pension

Lex Lindström, som i praktiken låter långtidsarbetslösa sextioplussare gå i pension får en fortsättning. Det är fråga om en engångsåtgärd som gör det möjligt för den som är över 60 år och har varit arbetslös i mer än fem år att få stöd fram till pensionen.

Folkkapitalismen ska gynnas genom investeringssparkonton

Småsparare gynnas av att Finland inför så kallade investeringssparkonton.

Kontot ska göra det lättare och billigare för småsparare att handla med aktier eftersom transaktioner inom kontot är skattefria. Skatt betalar man när pengarna lyfts från kontot. Investeringarna får maximalt uppgå till 50 000 euro.

Regeringspartiernas ordföranden meddelade samtliga själva att de kan tänka sig att börja spara i investeringssparkonton den dag de inte längre är ministrar.

- Det är en intressant produkt, så varför inte, sa Sipilä.

Oppositionen: förslaget smörjer de egna anhängarna

Bland oppositionens representanter säger socialdemokraterna att regeringen skjuter ansvaret för stora reformer, som familjepolitiken på framtiden.

- Budgeten är ju en valbudget, som smörjer regeringspartiernas anhängare och inte tar ansvar för framtiden, säger Timo Harakka, som är skattepolitiskt ansvarig i den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

Harakka hänvisar bland annat till uteblivna familjeledighets- och dagvårdsreformer.

Vad menar du konkret med att budgetförslaget smörjer de egna anhängarna?

- Jag tänker främst på det så kallade investeringssparkontot, eftersom det blir dyrt för skattebetalarna. Det är bara fyra procent av finländarna som köper och säljer aktier, säger Harakka.

Sfp: Mera pengar behövs till utbildningen - grundfinansieringen lider

Regeringen säger sig nu igen vilja satsa på forskning och innovation. Finlands akademi får ett tillskott på 25 miljoner euro, medan Buisiness Finland får 69 miljoner euro. Sammantaget sätts ändå mindre pengar på forskning och utbildning nästa år.

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson anser ändå att regeringen inte kompenserar för de nedskärningar som den har gjort i utbildningen under de senaste åren. De facto får utbildningen mindre nästa år, eftersom vissa spetsprojekt faller bort.

- Problemet är att man inte ändrar på indexfrysningen till högskolorna och universiteten, så grundfinansieringen lider fortfarande.

Vad saknar ni mest i det här budgetförslaget?

- Den absolut viktigaste biten handlar om skolorna och barnfamiljerna. Vi hade önskat att man hade varit villig att satsa på en avgiftsfri småbarnspedagogik för alla som har fyllt tre år. Dit har den här regeringen inte ännu nått, säger Henriksson.