Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin i ett tv-tal till folket: Den impopulära pensionsreformen mjukas upp men slopas inte

Från 2018
Uppdaterad 29.08.2018 14:20.
Rysk pensionär
Bild: EPA

Vladimir Putins tal till folket var uppenbarligen bandat och kördes ut på sekunden klockan tolv på onsdag. Många väntade att han skulle skälla ut sina underhuggare och kasta hela reformförslaget i sopkorgen. Det hände inte.

Istället gjorde presidenten något så ovanligt som förklarade bakgrunden till beslutet. Sådant brukar inte hända i rysk inrikespolitik.

Putin anser reformen nödvändig

Kort sagt förklarade Putin att landets ekonomi på sikt går omkull om inget görs för att höja pensionsåldern. Det är helt enkelt alltför få som med sitt arbete ska betala framtidens pensioner.

Redan i dag kostar pensionerna staten 20 miljarder rubel per dag, sa Putin. Det blir över 250 miljoner euro per dag. Pensionerna är den största enskilda utgiftsposten i den ryska statsbudgeten.

Pensionsåldern måste alltså höjas, men inte exakt så som det nuvarande förslaget förutsätter.

Putin vill att pensionsåldern för kvinnor inte ska höjas till 63 år utan till 60.

- I vårt land förhåller vi oss beskyddande till kvinnor, sa Putin.

Enligt det ursprungliga förslaget skulle pensionsåldern för kvinnor ha höjts med åtta år, männens med fem. I dag uppnår ryska kvinnor pensionsålder som 55-åringar, män som 60-åringar.

Dessutom ska kvinnor med många barn kunna bli pensionerade tidigare. De som bara har två år kvar till pensioneringen då reformen genomförs ska också erbjudas möjlighet att, om de vill, bli pensionerade ett halvår tidigare än regeln.

Ytterligare ska människor i särskilt tungt arbete ha en lägre pensionsålder och staten ska utveckla metoder för att hjälpa äldre människor att stanna kvar i jobbet ända tills de uppnår pensionsåldern.

Det är ovanligt att politiska beslut förklaras

Det viktigaste budskapet i dag var ändå inte detaljerna i pensionsreformen utan det faktum att reformen blir av. Pensionsreformen är utan tvekan det mest radikala inrikespolitiska beslut som har fattats i Ryssland under Putins tid vid makten. Bredvid den väger lagar om hur guvernörer utnämns eller hur man förhåller sig till homosexuella rätt.

Pensionsreformen har väckt ett enormt motstånd och den har lett till att stödet för Putin har dalat radikalt. Många har också plockat fram ett gammalt uttalande där han lovade att pensionsåldern inte höjs under hans presidentperiod. Så sa han 2005 och i sitt tv-tal förklarade han mångordigt att det var hans absoluta åsikt i det ekonomiska läget.

Nu är situationen en annan och statens ekonomi är på en stadigare grund, sa Putin. Han betonade att reformen måste vara rättvis.

Det ekonomiska tänket vann

Putins tv-tal och hans stöd för en något omarbetad pensionsreform är en seger för de ekonomiexperter i Ryssland som redan länge har hävdat att statens ekonomi kvävs under pensionsbördan och måste räddas genom en reform.

Dessa segrare är i första hand chefen för statskontoret Alexej Kudrin och premiärminister Dmitrij Medvedev.

Söndagen den 9 september är det lokalval på många håll i Ryssland och då hade man också väntat sig många demonstrationer mot pensionsreformen. Det kan hända att Putins tal lugnar ned läget.

Och för säkerhets skull har myndigheterna i Moskva gripit och fängslat oppositionspolitikern Alexej Navalnyj för en period som går över valdagen. Det är han som har planerat demonstrationerna och uppmanat folk att delta.

Den närmaste tiden utvisar om Putin lyckades övertyga folket eller om hans popularitet ytterligare minskar då reformen genomförs.

Diskussion om artikeln