Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Viktor Hertén parkerar snöskotern för gott: "Jag vet vad som krävs för att nå toppen och min motivation räcker inte till längre"

Från 2018
Uppdaterad 29.08.2018 15:03.
Viktor Hertén skyddar öronen innan han startar sin snöskoter.
Bildtext Viktor Hertén tackar för sig efter 18 säsonger.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

Förra säsongen fick Viktor Hertén från Vexala i Nykarleby chansen att köra snöskotercross som proffs i USA. Nu meddelar Hertén via sina konton på sociala medier att den 18:e säsongen också blev hans sista i sadeln.

Hans år inom snowcross har kantats av fina framgångar. Ett EM-guld och FM-medaljer i alla valörer finns hemma i prisskåpet i Vexala, men fler lär de inte bli.

Åtminstone inte i snowcross.

– Jag har grubblat en hel del på min framtid och kommit fram till att det nu är över. Jag vet vad som krävs för att nå toppen och min motivation räcker inte längre till, skriver Hertén på onsdagen.

När Yle Sporten träffade Hertén förra hösten var det inför avfärd till USA, där han skulle få chansen att köra som proffs.

– Det känns bra, det är en dröm som kommer att förverkligas. Jag har velat göra det här länge och hade kanske delvis hunnit tänka att det inte blir av. Jag hade en supersäsong i fjol med dubbla FM-guld och det gjorde sitt, sade Hertén då utanför garaget framför hans pappas hemgård.

Året i USA blev av, och var både spännande och annorlunda, men kanske inte exakt det som Hertén hade tänkt sig.

– Jag kommer att sakna alla människor inom snowcross och hoppas kunna ta mig ut till tävlingsbanorna för att njuta av tävlingarna som åskådare, avrundar Hertén.

Den sista säsongen, i Pro Lite-klassen i USA, avgjordes mellan slutet av november och medlet av mars.

Viktor Hertén flyger fram på träningsbanan i Vexala.
Bildtext Viktor Hertén lägger av.
Bild: Antti Koivukangas / Yle
Sportinslag: Västerut från Vexala – Viktor Hertén blir proffs i USA - Spela upp på Arenan
Sportmagasinet: Sportmagasinet 2011: Snowcrossbröderna Hertén på hemma-VM i Tuuri - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln