Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Anna Westerlund nöjd med livet i LSK: "Vad det slutligen står efter mitt namn på spelarlistorna har jag kommit över"

Från 2018
Anna Westerlund
Bildtext Anna Westerlund vet att seger är det ända som gäller mot Spanien och Österrike.
Bild: Jarno Kuusinen / AOP

Anna Westerlund har slutat fundera på vad det står efter hennes namn vid landslagsuttagningarna. Efter snart fem år i norska LSK är hon mer än belåten med sin tillvaro, samtidigt som hon gläds åt att fler och fler finska nyckelspelare nått fram till stenhårda ligor och hårt satsande lag.

När Yle Sporten får tag på Anna Westerlund är det i en lobby på ett hotell i Spanien.

Anna Westerlund hörde till de landslagsspelare som anlände sist till samlingen i Santander, vilket också gjorde att hon missade tisdagskvällens träning.

På onsdagen var hon med när landslaget fortsatte sin uppladdning för dubbellandskamperna, av vilka den första mot Spanien spelas på fredag.

Och inför den matchen finns bara en tanke i 29-åringens huvud.

– Att vi måste vinna. Så enkelt är det med den saken, säger hon till Yle Sporten och vidareutvecklar sitt resonemang.

– Vi måste göra vårt bästa även om det krävs en otrolig prestation av alla involverade. De som inte tror att det kan gå vägen skulle inte vara med oss här, vi ute på planen måste våga tro på seger, sen vad ni hemma i sofforna tror är en annan femma, säger en optimistisk Westerlund.

"Alla matcher är viktiga"

Finland ligger för tillfället på tredje plats i gruppen och kan med maximal utdelning under de två sista matcherna ännu ge sig in på allvar i kampen om en plats vid VM 2019.

Spanien i sin tur är redan klara gruppvinnare, men trots det räknar Westerlund med stenhårt motstånd.

Adelina Engman och Anna Westerlund kämpar om bollen mot Spanien i april 2018.
Bildtext Finland föll med 0-2 mot Spanien i början av kvalet.

– Jag tror inte att Spanien kommer att slappna av, det tror inte vår tränare Anna Signeul heller. Det blir kanske ändå Spanien som för matchen, vi kommer att få ett par chanser och de måste vi sätta. Det lag som har bollen mest är inte automatiskt det lag som vinner matchen, jag tror helt ärligt att vi är laget som har mindre boll, säger LSK-mittfältaren.

Efter Spanien-matchen bär det i rask takt av mot Wien för match mot Österrike på tisdag.

– Vi måste börja med den första måstematchen. Om vi tänker att vi förlorar mot Spanien har vi ändå motivation i att sätta käppar i hjulen för Österrike så de inte blir kvalets bästa tvåa. Alla matcher är viktiga och kan påverka utgångsläget för nästa kvallottning. Det är stor skillnad på att till exempel vara i den andra lottningskorgen mot att vara i den tredje, påminner Westerlund.

Yle sänder VM-kvalmatcherna mot Spanien och Österrike direkt på Yle Arenan och i TV.

Nio år utomlands

Westerlund har redan hunnit spela över 100 landskamper för Finland och är mångfaldig norsk mästarinna med sitt klubblag LSK Kvinner.

Under de senaste månaderna har flera finska landslagsspelare bytt klubbadress och flyttat till större ligor.

För Anna Westerlund finns det inget egenvärde i att röra på sig även om hon är inne på sista året på sitt nuvarande kontrakt.

– Det är otroligt bra att vi i finska landslaget har spelare i absoluta toppklubbar men det är en sak vad det står på pappret. Våra spelare måste också få den speltid de förtjänar även om de får kvalitativ träning. Matchningen måste också få önskat resultat, analyserar Westerlund.

Hon har spelat utomlands nästan ett decennium och medger att det finns en gnutta av hemlängtan i henne redan - en hemlängtan som man kan kontrollera och sätta på is.

– Om man har varit nio år utomlands börjar man ibland tänka att man missat nio år av det som hänt på hemmaplan. Just nu har jag visserligen Champions League och jag har VM-kval mot Spanien och Österrike att se fram emot. De övriga planerna vill man alltid skuffa ännu lite framåt för varje år som går, säger Westerlund.

Westerlund betonar ändå för Yle Sporten vikten av miljön hon spelar i och den roll hon har i laget.

Anna Westerlund spelar för Lilleström SK.
Bildtext Anna Westerlund har spelat i LSK sen 2014.
Bild: imago/PanoramiC/ All Over Press

I LSK tränar hon vecka ut och vecka in med norska landslagsspelare och får spela tuffa Champions League-matcher varje säsong.

Så det blir inte så att vi snart får läsa att Anna Westerlund är klar för PSG?

– Vad det slutligen står efter mitt namn på spelarlistorna har jag kommit över. Det är bra att de yngre spelarna drar lasset nu och får spela i de större klubbarna. Hade jag varit fem år yngre hade jag kanske haft ett sug att åka och prova på men nu känns det att jag utvecklas i en annan klubb som heter LSK och inte PSG, säger Westerlund.

Diskussion om artikeln