Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Andreijs företag säljer bara till dem som är annorlunda: ”Det handlar om att våga vara sig själv”

Från 2018
En man iklädd svarta jeans och en grå t-skjorta går på en grusväg kantad med grönt gräs och blommor. Han ler och ser glad ut.
Bildtext Andreij Selänniemi vågar lyfta fram det lite konstiga i sig själv.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Andreij Selänniemi har skapat ett eget klädmärke – men det är bara medlemmar som får köpa varorna. Kravet för att bli medlem? Våga vara annorlunda.

Andreij Selänniemi har startat upp ett klädföretag som inte riktigt är som alla andra. Själv ser han på märket som ett community mer än ett klädmärke.

- Det är en samling av människor som tror på samma saker – att våga vara annorlunda, vara sig själv och tro på sig själv. Våra värderingar representeras av produkterna, säger Andreij.

Ville göra något mer med sin tid

Andreij är hemma från Vasa men sedan 2015 studerar han kemiteknik i Åbo. Idén till företaget dök upp när han kände att studierna inte riktigt räckte till.

Han ville göra något mer med sin tid och eftersom han också är intresserad av marknadsföring var det något han ville satsa på.

En man iklädd en svart läderjacka och svarta jeans, står lutad mot ett metallstängsel utomhus.
Bildtext Andreij ville inte slösa sin tid med vanligt studieliv (alltså ligga bakfull på soffan).
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

I stället för att studera två olika utbildningar valde han att få uppleva den praktiska biten av marknadsföring och ekonomi genom att starta sitt eget företag.

- Ett företag innebär mycket jobb och det är mycket att hålla koll på, och därför visste jag att det måste vara något som betyder mycket för mig och som jag tycker är viktigt. I stället för att fundera på en affärsidé funderade jag på det i första hand.

Han diskuterade sina idéer tillsammans med kompisar och kom sedan fram till sin nuvarande affärsidé om ett klädmärke där det enda sättet att kunna köpa kläder är genom att vara medlem.

Ingen får heller bli medlem utan att köpa något.

Inget man blir rik på

Hittills har Andreij gjort en träningsväska, en t-shirt och en morgonrock.

Det låter kanske inte som något som man gör för att bli rik, och så är det heller inte för Andreij – för honom är grundtanken bakom företaget viktigare än ekonomisk vinning.

- Jag vill inte bli miljonär på det här men jag måste göra pengar på det för att kunna fortsätta. Därför har jag också sommarjobb och gör annat vid sidan om, så jag kan leva, men jag ser inte på det här som någon inkomstkälla. Jag tar inga pengar från det.

De pengar som kommer in från produkterna går till att göra nya produkter.

- Det här är något som är kul, intressant och lärorikt, och samtidigt får jag påverka människor på ett positivt sätt.

Varför så viktigt att vara annorlunda?

En mening som genomsyrar allt är ”våga vara annorlunda” – men varför är det så viktigt att vara annorlunda? Andreij ser det som en väg till att lyckas och komma någonstans i livet.

- Alla är speciella på sitt sätt, men det är synd att man inte utvecklar den mer annorlunda sidan eftersom man är så rädd för vad alla andra tycker. Därför gömmer man den och spelar på de kort som man vet är accepterade i andras ögon.

En man iklädd en svart morgonrock, står lutad mot ett metallstängsel utomhus. Han skrattar och ser glad ut.
Bildtext Andreij älskar morgonrockar så därför var det självklart att göra en sådan.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Tänker du på vad andra tycker om dig formar du din personlighet enligt det – inte enligt vad du själv tycker och vill med ditt liv.

- Så det handlar om att våga lyfta fram den konstiga sidan i sig själv istället för den som alla andra vill se.

På vilket sätt är du annorlunda?

- Om jag skulle beskriva mig själv med två ord så skulle jag säga ambitiös och ärlig. Den ärliga sidan försöker jag hålla stark för då skapar jag ärliga relationer.

Ärligheten fungerar också som en guide för att hitta rätt människor att dela livet med.

- Om jag är ärlig hittar jag många människor som inte tycker om mig, men de som gillar mig kan jag skapa verkliga relationer med. Så den sidan är viktig för mig. Det är väl så jag är annorlunda, säger Andreij.

Att välja sig själv i första hand

Företaget står bland annat för ambition och transparens.

- Ambition handlar om att man ska ha en vilja framåt och att man ska satsa på det man själv vill göra och inte låta andras åsikter stoppa en. Man ska välja sig själv i första hand, säger Andreij.

En man iklädd svarta jeans och en grå t-skjorta står på en grusväg kantad med grönt gräs och blommor. Han har ryggen snett mot betraktaren och tittar på något till sidan.
Bildtext Med ambition kommer du framåt, och det tycker Andreij är viktigt att göra.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Transparensen handlar om communityn – där delar Andreij med sig av processen kring produkterna och allt han lär sig på vägen.

Eftersom han inte har någon bakgrund inom företagsvärlden och inte heller studerat ämnet har han fått lära sig efter hand.

Han vill att medlemmarna lär sig vad det innebär att ha ett företag och skapa en produkt – och att de också får ta del av mer personliga saker.

- Mycket handlar om att kriga med sig själv och ta tag i vissa grejer och kunna planera. Så det är mycket personliga saker men också mycket praktiskt – som hur du gör för att gå från idéstadiet till en fysisk produkt. Jag vill hålla det ärligt så att folk får något ut av det.

Nyfikenhet är bra när man startar företag

En positiv attityd till livet har hjälpt Andreij att våga satsa på sitt företag och ge sig in i en bransch han hade noll erfarenhet av för några månader sedan.

Han berättar att det blivit många timmar med internetsökningar.

- Min styrka är att jag är nyfiken och tycker det mesta är fascinerande. Då är det inte svårt att orka hålla igång heller. Nu har jag lärt mig massor och det är jag glad över. Det var ju också målet med att starta upp det här.

Andreijs tips för den som vill starta upp ett företag

Andreij har utvecklats som person och också lärt sig hur man tacklar olika problem.

- Det är många saker jag inte hade förväntat mig att skulle vara problematiska, och då har jag varit tvungen att hitta lösningar och vägar kring det. Det är väldigt lärorikt och jag har upptäckt att det påverkat mig som människa. Man kan använda de här nya kunskaperna också på annat i livet.

Har du någonsin ångrat dig?

- Nej. Jag har ångrat vissa saker jag gjort, eller tänkt att jag kunde gjort vissa saker på ett annat sätt, men samtidigt är det svårt att tänka så för du kan ju inte gå omkring och älta dina beslut dag ut och dag in. Du måste ju ändå våga ta ett beslut och så får det gå som det går, och så lär du dig utav det.

Kan få långa historier i ansökningarna

För att bli medlem i communityn måste du bli inbjuden eller skicka in en öppen ansökan. Där måste du också förklara varför du vill bli medlem.

Ibland skriver folk att de helt enkelt gillar produkterna, men det kan också komma in långa svar från personer som till exempel varit deprimerade och nu hittat sig själva igen.

Andreij tror att bland annat sociala medier gör att många glömmer bort sig själva eftersom de vill tolkas på ett visst sätt.

- Det finns människor jag fått ansökningar av som hamnat in på den rutten, som berättar att de börjat gråta om de inte fått tillräckligt med likes på någon bild. Deras självkänsla har krympt och de har fallit in i ett mörkt hål.

En man iklädd svarta jeans och en grå t-skjorta går på en grusväg kantad med grönt gräs och blommor. Han ler och ser glad ut.

Historierna slutar ändå väl - personen har kommit ur det mörka och valt att satsa på sig själv, och det är det som driver Andreij till att fortsätta utveckla sitt företag.

- Det handlar om varför en människa vill vara med i något. Produkten representerar det vi står för men det är inte produkten människor blir intresserade av. Produkten hamnar inte längst bak i klädskåpet för den är värdefull för dem.

Det är också det här som gör att Andreij inte fokuserar så mycket på att tjäna pengar på företaget.

- I stället handlar det om att jag sålde något, och att produkten betyder något för den där personen. Visst är det också kul att sälja mycket, men det är inte samma känsla.

Delar med sig av sin positiva energi på sociala medier

Andreij är också aktiv på Instagram och där delar han med sig av sina tankar och sin positiva attityd till livet. Han älskar att skriva och gör ofta uppdateringar på rim.

- Instagram är där för att få mig att må bra. Det är ett ställe där jag kan spy ut mina tankar. Jag har fått meddelanden från folk som gillar det jag gör och relaterar till det jag skriver.

Vad skriver du då?

- Allt från tankar om samhället till rim om min vardag. Jag kan också skriva om vem jag är som person eller hur jag tycker en människa borde vara.

En man iklädd en svart läderjacka och svarta jeans, står lutad mot ett metallstängsel. I bakgrunden syns en nedklottrad soptunna.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Andreij gör också Instagramstories där han till exempel skrattar, dansar och sjunger med i låtar.

- Om jag har extra energi att göra något så lägger jag det gärna ut i universum så någon annan också får ta del av det. Det låter kanske lite flummigt, men många tycker det är kul och det är också en orsak till att jag fortsätter göra det.

Är alla inlägg positiva?

- Nej. Jag försöker ha det på ett positivt sätt men jag skriver också när jag har mycket tankar i mitt huvud, och de tankarna kan uppstå när jag har mycket stress i mitt liv. Då har jag mycket tankar om hur jag kan komma att må bättre och hur jag löser mina problem.

"Det är inte värt att må dåligt"

Andreij fokuserar alltid på lösningar för han tycker inte det är värt att må dåligt.

- Jag vet att det finns människor som går igenom mycket tyngre grejer än jag, så vem är jag då att må dåligt? Ska jag sitta här och tycka synd om mig för att jag är stressad över mina egna beslut, till exempel att jag startat upp ett företag? Det är ju mitt eget beslut så jag kan dra mig ur det när jag vill.

Andreij anser att det är hans egen uppgift att fixa det som är dåligt i livet.

- Att ha mitt liv på mina egna axlar får mig att må bra för jag inser att det är upp till mig själv att göra något om jag mår dåligt.

Målet är att fortsätta växa - på ett genuint sätt

Målet med företaget är att det ska fortsätta representera det Andreij och de andra medlemmarna står för.

- Det ska fortsätta växa, på ett genuint sätt med människor som på riktigt vill vara med och gillar det vi står för. Då samlas vi kring ett syfte, inte bara produkterna. Så målet är att fortsätta ha kul och skapa något värdefullt och häftigt.

En man iklädd svarta jeans och en grå t-skjorta går på en grusväg kantad med grönt gräs och blommor. Han ler och ser glad ut.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Andreij kommer också att fortsätta sina studier eftersom han fortfarande är intresserad av det tekniska.

- Just nu fungerar mitt liv lite så att jag testar en massa olika saker och ser vad det är som gör mig glad och vad jag är intresserad av. Kemitekniken vill jag inte ge upp. Jag sommarjobbade på Wärtsilä i somras och där fick jag lite av allt – både försäljning och teknik.

Just nu befinner sig Andreij i Florida där han är på utbyte i några månader. Där fokuserar han mer på marknadsföring och andra kurser inom företagande.

- Själva företagandesidan har jag inte klurat ut ännu – ska jag vara egenföretagare någon dag eller ha ett fast jobb någonstans? Men det är inget jag stressar över heller för jag vet att det löser sig. Bara man fortsätter med det man är intresserad av så blir det bra, säger han.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln