Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

TV-reporter sköts ihjäl på öppen gata på turistort i Mexiko – 8 journalister dödade bara i år

Från 2018
Javier Valdez kropp på en gata i Culiacan 15.5.2017
Bildtext Våld mot journalister förekommer ofta i Mexiko. I maj 2017 dödades journalisten Javier Valdez i Culiacan.
Bild: EPA/Juan Carlos Cruz

Den mexikanske tv-journalisten Javier Enrique Rodriguez Valladares dödades i Cancún på den mexikanska Yucatánhalvön på onsdagen. Han är den åttonde journalisten som mördats i Mexiko i år.

Enligt uppgifter från lokala medier ska dubbelmordet ha skett då reportern var ute och gick med en annan person i staden. Det andra offrets identitet är inte känd i nuläget.

Polisen har inte gått ut med ytterligare information om fallet, men journalistens arbetsgivare, Canal 10, bekräftade dödsfallet via twitter.

Nästfarligaste landet för journalister

Mexiko hör till de farligaste länderna i världen för yrkesverksamma journalister. I fjol dödades elva journalister i landet.

För en månad sedan sköts Ruben Pat, chefredaktör för veckotidningen Playa News, ihjäl utanför en bar i Playa del Carmen, inte långt från Cancún.

Veteranjournalisten Carlos Dominguez blev i januari mördad bredvid sin familj i bilen vid trafikljuset i sin hemstad Nuevo Laredo.

Våldet vardag i över ett decennium

Mexiko har redan länge tampats med problem på grund av utbredd korruption och knarkkriget som skördar människoliv. Konflikterna går ut över journalister.

Sedan år 2000 fler än 100 journalister dödats i landet. Enligt uppgifter från organisationen Reportrar utan gränser är Mexiko det näst farligaste landet i världen för journalister. Det är bara krigsdrabbade Syrien som är farligare.

De flesta journalistmorden har inte klarats upp.

Omkring 200 000 människor har dödats i Mexiko under de senaste tio åren och närmare 30 000 rapporteras saknade.

Källa: Reuters, TT

Diskussion om artikeln