Hoppa till huvudinnehåll

X3M

"Jag lever med en som är besatt av Formel 1"

Från 2018
Joppe Dikert iklädd formulaoverall med sin man Oskar Pöysti i famnen. Han har en formel1- hjälm i famnen och en champagneflaska i handen. De ser ivriga och glada ut.
Bildtext Oskar Pöysti och Joppe Dikert poddar om det gemensamma livet där Oskars passion för Formel 1 är en av de centrala ingredienserna i deras vardag.
Bild: Eva Lingon

När hon blev kär visste hon inte att den hon älskar i sin tur älskade någonting hon föraktar. Podcasten “I nöd och lust och Formel 1” bjuder in till köksbordssamtal mellan ett äkta par. Ett par som delar många intressen och värderingar, men där mannens passion för Formel 1 ibland tar oproportionerligt mycket plats i deras vardag. l alla fall enligt henne. Det är jag som är hon. Nu ska jag göra något så märkligt och journalistiskt förbjudet som att intervjua min egen man.

Hur känns det nu älskling?
- Den här podden är antingen den bästa, eller sämsta idén någonsin. Antingen får jag betalt för att göra mina favoritsaker i livet, det vill säga se på Formel 1 och prata om livet med min fru - eller så kan jag inte njuta av någondera längre.

Har jag ett intresse som går utöver vår relation lika mycket som din “formula”?
(Oskar tänker länge.) - Jag skulle spontant säga nej. Formulan är så specifik, man måste planera sitt liv runt det, plus att jag utöver tävlingarna kollar på videor. Du är intresserad av att springa, av litteratur, matlagning, yoga, vin, människor. Men det finns inte riktigt något som helt går att jämföra med formulan.

Betyder det här att jag har ett intressefrikort?
- Tror inte de räknas så. Men jag har tur i att du ändå är så förstående. Du är inte jättefördömande mot mig och mitt formel-1-beroende, och inte skulle det hjälpa fast du skulle gnata och prata skit om mitt intresse. Då känner man bara mer skuld och skam men kollar lika mycket ändå.

Ja så det är lite som ett beroende. Har jag free pass att börja knarka lite då?
- NÄÄ! Det är ju skadligt!

Hur mycket spelar “formulan” in i det faktum att vi köpte en 55-tums TV med “sjukt bra ljud och bild (okej du, eftersom jag vägrade betala för jag tyckte vår gamla TV var helt okej)”?
- Jag kan ju inte svara för mitt undermedvetna, men för mitt medvetna inte så mycket. Jag tyckte mest det skulle vara fint med en bra TV för vårt fredagshygge, faktiskt.

Våra vänner blir nästan alltid lite chockade när jag berättar om ditt formelintresse.
- Det är en vanlig reaktion, min umgängeskrets är inte den typiska F1-kretsen. Jag får alltid komma ut som ett F1-fan. Så har det varit i alla tidigare relationer också. Jag har inget val, för jag kan ju inte kolla lite nu och då på egen tid. När det är race på söndag så måste jag ju se det.

Hur har du blivit så besatt av just F1?
- Det har jag fått från farsan. Han kollade mycket när jag var barn, men idag är jag ett större F1-fan än han. Han kanske skulle vara av annan åsikt.

Hur känns det att komma ut som Formel-1 fan?
- Det har ju nog stundvis känts skamfyllt. Formel 1 går ju i princip emot en massa av mina värderingar. Oljeindustri, kommersialism, för bara ett år sedan hade de ju ännu ”grid-girls” för bövelen! Inte precis nåt jag vill associeras med. Men sen är det bara så att de där bilarna åker så fort! Så vad kan man...

Om jag skulle vara en F1-bil, vilken skulle jag vara?
- Av de nuvarande stallen skulle du vara Red Bull. För där finns en lekfull attityd och det är inte jätte toppstyrt. Där finns en envishet, de gör saker på sitt eget sätt.
Av alla genom tiderna måste jag säga att du skulle vara en McLaren MP4/4 från 1988. Min favoritbil. Den som var överlägsen på den tiden och som Senna körde då han var på topp.

Joppe Dikert iklädd formulaoverall med sin man Oskar Pöysti i famnen. Han har en formel1- hjälm i famnen och en champagneflaska i handen. De ser ivriga och glada ut.
Bild: Eva Lingon

Faktaruta

Oskar Pöysti
Om Formel 1: "En uppvisning i att hitta massor av mening i någonting som i grund och botten är helt meningslöst. Lite som livet."

Om äktenskap: "En helt meningslös institution från en svunnen tid kan man tänka. Men när man träffar den man vill vara med saknar det betydelse. Då vill man vara tillsammans på alla sätt, juridiskt och symboliskt."

Om Joppe: "Min bästis är rolig, omtänksam, envis och klok. Ibland undrar jag om hon varit en katt i ett tidigare liv."

Joppe Dikert
Om Formel 1: "Killar som kör många varv runt en bana och de tre bästa får spruta champagne på varandra när de kommer i mål."

Om äktenskap: "Jag har svårt för begreppet ”äkta par”, det känns översittande, som att det finns en hierarki i relationer. För mig betyder vårt äktenskap att vi är ett team. "

Om Oskar: "Oskar är en vacker och omtänksam känslomänniska med mycket gas i magen. Han har alltid en hög smutstvätt vid sin sida av sängen men är den av oss som oftare går ut med sopsorteringen. Jag kallar honom för prupikatten fast han egentligen är mer som en ekorre. Han mår bra av fulla förråd. Vi har tex i skrivande stund 10 liter mjölk hemma. Sånt gör honom lycklig."

I podcasten I nöd och lust och Formel 1 hör du Oskar Pöysti och Joppe Dikert samtala om vardagen, omvärlden och Joppes försök att förstå Oskars Formel 1-intresse.

I premiäravsnittet berättar Oskar om sin Formel 1-Pride och Joppe drömmer om att dansa magdans bakom Björn Ranelid. Paret funderar också på varför de egentligen har gift sig.

Med Kimi som tredje hjul

Spela upp

Diskussion om artikeln