Marthaförbundet vill ha in pappor och söner i köket - behövs det här år 2018?
Marthaförbundet ordnar kursen “Spismannen”, som ska få män och deras söner att engagera sig i vardagsmaten. Dessutom är det dags att få männen att äta grönsaker.
Under hösten ordnar Marthaförbundet kursen “Spismannen” runt om i Svenskfinland. Målet med kursen är att locka pappor och söner i lågstadieåldern till matlagningens spännande värld.
- Männen får också involveras i den här vardagsmatlagningen. Vi har ju vardag de flesta dagarna i veckan, säger Jenni Haapala på Marthaförbundet.
Haapala konstaterar att det typiska länge har varit att männen står vid grillen.
- Många gånger står männen för festmaten eller veckoslutsmaten, säger Haapala.
Hon säger också att det finns forskning som antyder att pojkar tar mer modell av sina pappor än av sina mammor.
- Männen har en stor roll i att kunna påverka pojkarnas inställning till mat, säger Haapala.
Män behöver inte bara umgås i idrottens tecken
Haapala påpekar också att matlagning är ett utmärkt sätt att umgås på.
- Många gånger är det bara idrott som gäller för män och pojkar.
Har ni någon statistik över hur det ser ut med matlagningen i familjerna?
- Det har vi faktiskt inte. Vi har män och pojkar på våra kurstillfällen men det varierar mycket beroende på vilket projekt och tema vi har på matlagningen, säger Haapala.
Pojkarna äter kanske inte alltid lika mycket grönsaker och vegetabilier som kvinnor gör
Jenni Haapala
Man slås fort av tanken om en matlagningskurs för män verkligen behövs år 2018 - mycket har hänt på bara några decennier. Enligt Marthaförbundet behövs ändå kursen “Spismannen”.
- Jag tror att vi ännu har mycket att ge. Syftet med projektet är att öka männens konsumtion av grönsaker och andra vegetabilier, men också att lära sig en mångsidig kost, säger Haapala.
Syftena tar inte slut där heller - männen ska lära sig om portionsstorlekar, en jämn måltidsrytm och att upptäcka nya smaker och råvaror.
Jenni Haapala har jobbat som lärare i huslig ekonomi, och enligt hennes erfarenhet har pojkar helt enkelt inte så mycket erfarenhet av att jobba i köket och med ett brett sortiment av råvaror.
- Det är stor kontrast mellan pojkarna i undervisningen. De "starka" pojkarna har ett stort intresse för matlagning och det syns väldigt tydligt i undervisningen. Flickor har bättre grundkunskap än de flesta pojkar fastän de inte alla gånger behöver vara så intresserade av ämnet, säger Haapala.
Skapar intresse med recepthäfte och videor
För att intressera män och pojkar försöker Marthaförbundet locka med ett recepthäfte och videor på sociala medier.
I många av recepten har köttet ersatts med någon form av vegetarisk färs, men det finns också fisk- och kycklingrätter och en hel del mellanmål.
Haapala poängterar att maten inte bara är hälsosam, utan också riktigt god.
Haapala bläddar bland recepten och drar fram ett recept på en lingon- och lakritsfruitie. Den bygger på dadlar, banan, lingon och rålakritspulver.
- Den är väldigt hälsosam, säger Haapala.
Jenni Haapala menar att betoningen på mäns kost ofta ligger på kött.
- Jag vill påpeka att det går att göra väldigt god och smakrik mat med lite mera vegetabilier, säger Haapala.
Grillföretagare och trebarnspappa: “Frun har mer grönt i maten”
Nicke Borg driver en snabbmatsrestaurang på Brändö i Vasa. Hemma hos honom är det frun som står för merparten av matlagningen, men väldigt ojämnt är det inte.
- Det är en 60-40-fördelning. Frun lagar mer mat än jag, men förut var det tvärtom, säger Nicke Borg.
Borg säger att hans arbetsdagar är lite längre än fruns - det blir helt enkelt mer praktiskt att frun lagar merparten av vardagsmaten. Och menyn ser annorlunda ut beroende på om det är han eller hon som kockar.
- Jag måste ändå erkänna att frun har mer grönt i maten - hon anstränger sig lite mer med sallader.
- När jag själv gör mat blir det mest basics - ofta makaronilåda eller fisksoppa så att det räcker två dagar, säger Borg.
Borg har tre barn - ett i högstadieåldern, ett i slutet av lågstadiet och en fyraåring. Det finns en viss skillnad i hur pass mycket de deltar i matlagningen, sett till kön.
- Vår äldsta dotter lagar mat själv - hon har bestämt sig för att vara vegetarian. Hon lagar ganska mångsidig kost åt sig i alla fall, säger Borg.
Jag måste erkänna att frun har mer grönt i maten - hon anstränger sig lite mer med sallader
Nicke Borg
Nicke Borg konstaterar att den elvaårige sonen mest är upptagen med sina spel.
- Det är ganska svårt att få honom engagerad i matlagningen, säger Borg.
Den yngsta i skaran - dottern på fyra år, brukar hjälpa till så gott det går.
- Man vill ju inte sätta en förskärare i händerna på en fyraåring, säger Borg.
Vad gäller Marthaförbundets kurs så säger Borg att de ofta har talat där hemma om att engagera hela familjen i matlagningen.
- På vardagarna är det stress och läxor - det finns inte riktigt tid att ställa hela familjen i köket. Under helgerna är det inte alls en dum idé att få med barnen, säger Borg.
Ett sätt att engagera barnen att delta i matlagningen är att ge dem lite makt över menyn, konstaterar Borg.
Dela med er: Är männen verkligen så oerfarna i köket?
Vi vill veta vad era erfarenheter är - är du en spisman? Kan du laga en makaronilåda? Har du hört om rättika? Är du den som Marthaförbundet vill lära upp? Kommentera!