Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Annorlunda spelår på Wasa Teater - stort intresse för KAJ:s musikal

Från 2018
Kevin Holmström, Jonas Bergqvist, Axel Åhman, Jakob Norrgård, Susanne Marins.
Bildtext Gambämark sätts upp på Wasa Teater i höst.
Bild: Wasa teater/Linus Lindholm

Renoveringen är i full gång på Wasa Teater och för det nya spelåret innebär det en hel del. En del verksamhet finns kvar i teaterhuset men alla föreställningar måste spelas annanstans. Humorgruppen KAJ:s musikal Gambämark sätts upp på Ritz.

- Vi lever i en väldigt annorlunda tillvaro, vi är i exil. Vissa funktioner finns kvar på teatern men hela den sceniska verksamheten är utspridd på stan och ute i regionen, säger teaterchef Åsa Salvesen.

Nästa vecka är det premiär för humorgruppen KAJ:s musikal Gambämark. Den kommer att spelas på Ritz, ett stenkast från Wasa Teater.

- Den har väckt ett enormt intresse. Jag kunde aldrig ana att det skulle bli en sådan folkrörelse kring den här produktionen, det är glädjande, säger Salvesen.

Åsa Salvesen
Bildtext Åsa Salvesen
Bild: Yle/Anna Ruda

Just nu är Wasa Teater mitt inne i renoveringen. Om ett år ska det vara klart och då firar Wasa Teater 100 år.

- Den går jättebra. Vi har inte ännu hittat några oöverkomliga problem i själva processen utan allt går så som planerat. Det gjuts nu grunder för nybyggen som ska komma på vår innergård och rivningsarbetet börjar gå in i sin slutfas.

Gambämark - allt var bättre förr

Musikalen Gambämark handlar om den lilla byn Gambämark där byborna fått nog. De är eniga om att allt var bättre förr och därför bygger de en mur kring byn och utropar sig självständiga.

15 år senare blomstrar Gambämark. Det är talko varje dag, dans på paviljongen och älgjakt året om.

Varför ska vi komma och se den här musikalen?

- För att den är väldigt rolig, hoppas vi. Vi jobbar hårt på det varje dag. Det är mycket bra musik. Jag tycker att den är ganska aktuell också, säger Axel Åhman som ingår i humorgruppen KAJ.

Aktuell humor

Regissören Ann-Luise Bertell säger att det bästa med musikalen är humorn och att den är aktuell.

- Ibland när man ser vissa inlägg på Facebook funderar man om det här är reklam för Gambämark eller vad är det som det handlar om. Det här att vi längtar tillbaka och ser på forntiden som något som var mycket bättre än vad vi har det nu. Och att man börjar motsätta sig hela förändringen. Det är nog ett tema som tåls att bearbetas och det gör Gambämark-borna, säger Bertell.

Ann-Luise Bertell och Axel Åhman.
Bildtext Ann-Luise Bertell och Axel Åhman
Bild: Yle/Anna Ruda


Hade ni tänkt att den skulle bli så här aktuell när ni började på eller blev det bara?

- Det var en ambition, det är en svår balans med humor och att dra paralleller men ibland kommer det väldigt lätt. Jag tycker att det har gjort det med det här, bara grundförutsättningarna vi har i den här berättelsen och byn har dukat bordet för att hålla sig ganska relevant, säger Åhman.

- När vi började var vi rädda om det skulle hållas relevant den här grundidén men tyvärr har det bara blivit värre, säger Åhman.

Gör österbottningar den mera relevant för varje dag?

- Nej, det är hela världen. Det är så överallt, den är ganska allmänmänsklig, säger Åhman.

Jakob Norrgård och Axel Åhman.
Bild: Wasa teater/Linus Lindholm

Övriga pjäser riktar in sig på barn i olika åldrar

Det blir också annat än musikal under spelåret.

- För skolbarn har vi en pjäs som heter Världen är så stor som är ett Teatern i undervisningen-projekt. Den har hämtat inspiration från Topelius och den anda som han skrev i, säger Salvesen.

På repertoaren står också dagispjäsen Karius och Baktus.

- Där intar små anarkistiska tandtroll scenen.

Nästa vår blir det detektivmysterier i Lasse-Majas detektivbyrå. Pjäsen som riktar sig till lågstadiebarn och familjer spelas på Smedsby uf i Korsholm.

Är repertoaren mindre i år än vad ni brukar ha?

- Det är klart, när vi inte har egna scener har vi fått tänka till. Vi spelar lite färre föreställningar men vi spelar hela året på andra ställen, det vill säga vi är inte mera i vårt hus.

Diskussion om artikeln