Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Är vi på väg mot den sista striden i kriget om Syrien? - FN varnar för kemiska vapen och humanitär katastrof i Idlib

Från 2018
Uppdaterad 30.08.2018 19:31.
Rysk flygbas i Syrien, flygbas, ryssland, syrien
Bildtext Trupper vid den ryska flygbasen i Latakia i Syrien.

FN varnar för att en offensiv mot det sista rebellkontrollerade området i Syrien,Idlib, kan leda till en humanitär katastrof.

Regeringstrogna styrkor har mobiliserats i närheten av Idlib under de senaste dagarna.

FN uppmanar Ryssland, Iran och Turkiet att undvika en eskalering av läget i provinsen i nordvästra Syrien.

Ryssland och Iran stöder president Assads regeringstrupper som sägs vara i färd med planer på att ge sig på Idlib, som är det sista större området i Syrien som fortfarande kontrolleras av rebeller. Rebellerna i sin tur stöds av Turkiet.

Slaget om Idlib kan komma att bli det sista stora laget i kriget som föddes ur protester mot regeringen för över sju år sedan.

Samtidigt varnar FN för att strider i området skulle påverka miljontals civila och möjligen innebära krigsföring med kemiska vapen.

FN:s särskilda Syrien-sändebud Staffan di Mistura uppmanar de inblandade parterna att upprätta så kallade humanitära korridorer för att evakuera civilbefolkningen i stället för att inleda en militär offensiv mot provinsen.

Tre miljoner människor i provinsen

Det bor omkring tre miljoner människor i området, omkring hälften av dem är människor som flytt från andra håll i Syrien.

Tidigare har till exempel personer från rebellnästen som fallit fått ta sig till Idlib. Det gällde till exempel då östra Ghouta, öster om huvudstaden Damaskus, föll i våras.

Området har utlysts till en de-eskaleringszon och regeringsstyrkor har inte aktivt försökt erövra området. I stället har Idlib utsatts för flygangrepp av både det syriska och ryska flygvapnet.

Om ett anfall mot Idlib inleds finns risken för en humanitär katastrof, eftersom människorna inte har någonstans att fly. Turkiet har stängt gränsen mot Syrien. Till väster om Idlib ligger regeringstrogna Latakia där Assads viktiga allierade Ryssland har en militärbas.

Om ett anfall mot Idlib blir av är det sannolikt att ett stort antal människor kommer att fly i riktning mot Turkiet. Därför försöker Turkiet och Ryssland komma överens arrangemang för att förhindra flyktingar att komma till turkiska gränsen, rapporterar nyhetskanalen al-Jazeera.

Ryssland kräver krafttag mot Idlib – Idlib ett ”terroristnäste”

Ryssland har uppmanat den syriska regeringen att ta till krafttag mot Idlib.

- Provinsen Idlib har blivit ett terroristnäste, sade Kremls talesperson på torsdagen.

FN:s särskilda Syriensändebud Staffan de Mistura uppskattar att det finns omkring 10 000 terrorister i Idlib. Med det avser man medlemmar i de jihadistiska organisationerna som kontrollerar området.

Karta över Syrien.
Bild: Google

Ryssland förbereder militärövning i Medelhavet

Samtidigt som rapporter talar om en mobilisering kring Idlib kommer den ryska flottan att genomföra en militärövning i Medelhavet.

Övningen pågår i en vecka med start den 1 september.

Minst 25 krigsfartyg och 30 flygplan deltar i övningen, meddelar det ryska försvarsministeriet till TASS. Strategiska bombplan kommer också att delta i övningen.

Försvarsministeriet meddelade senare att militärövningen till havs i september inte har att göra med en potentiell operation mot Idlib.

Turkiet kritiskt

Iran och Turkiet förhandlade om Idlib på onsdagen, och Turkiet representerades vid förhandlingsbordet av president Recep Tayyip Erdogan medan Irans utrikeminister representerade Iran.

Enligt det syriska människorrättsobservatoriet för Turkiet förhandlingar med den största rebellgruppen i området. Det är frågan om jihadistiska Hayat Tahrir al-Sham, som tidigare var känd som Al-Qaida-anslutna Nusrafronten eller Jabhat al-Nusra.

Gruppen meddelade genom sin propagandakanal att de lämnar dörren öppen för en lösning vid förhandlingsbordet.

Källor: Reuters, AP, TASS, Al-jazeera

Diskussion om artikeln