Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Danius, Englund och Espmark tillbaka till Svenska Akademien

Från 2018
Uppdaterad 30.08.2018 20:41.
Sara Danius och Sara Stridsberg i armkrok.
Bildtext Sara Danius i kännspak knytblus.
Bild: EPA/Jonas Ekströmer

Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund återvänder till Svenska Akademien. Orsaken är att Akademien ska kunna välja in nya ledamöter.

Kjell Espmark säger till SVT att de kommer att delta i valet av nya ledamöter.

De tre ledamöterna krävde tidigare att ledamoten Horace Engdahl skulle lämna Akademien men även om han inte gjort det väljer de att komma tillbaka.

Före sommaren fanns bara nio aktiva ledamöter vilket inte räcker för att kunna välja nya ledamöter. Tolv ledamöter krävs för att valet ska kunna genomföras.

Espmark konstaterar att det kan bli svårt att få in nya namn i Akademien.

Svenska Akademins första sammankomst för hösten hålls den 6 september.

På SVT:s fråga om de tre ledamöterna kommer att återgå till sitt ordinarie arbete i akademien svarar Espmark att det får man ta ställning till i ett senare skede.

Danius, Espmark och Englund lämnade Akademien tidigare i år efter skandalen med den så kallade kulturprofilen som uppdagades i samband med metoo-rörelsen.

Kulturprofilen anklagades bland annat för sexuella övergrepp.

Horace Engdahl under Nobelfesten 2016
Bildtext Horace Engdahl.
Bild: Stella Pictures/All Over Press

Viktigt steg

– Jag tror att de tre passiva medlemmarnas återgående till Akademien, förbättrar möjligheterna för dem och även för att reda upp de problem som finns, för att komma vidare och återupprätta sitt renomé, säger Carl-Henrik Heldin, Nobelstiftelsens ordförande till SVT.

Han ser det här som ett viktigt steg för att återupprätta akademiens rykte.

- Det är viktigt att de tar kraftfulla åtgärder för att komma till rätta med de problem som föreligger, så de kan återupprätta sitt rykte, i det scenariot är det här ett viktigt steg.

Nobelstiftelsen krävde tidigare att de ledamöter som var centrala i krisen skulle upphöra med sitt arbete. Svenska Akademien vägrade.

Fyra medlemmar har formellt beviljats utträde ur Svenska Akademien: Kerstin Ekman, Lotta Lotass, Klas Östergren och Sara Stridsberg.

Ytterligare fyra sade tidigare att de lämnar Akademien. De är Sara Danius, Kjell Espmark, Peter Englund (som alltså nu återvänder) samt Katarina Frostenson.

Källor: SVT

Diskussion om artikeln