Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Invandringskritiska protester fortsätter i splittrad tysk stad - "Vi står upp för våra barn"

Från 2018
Tyska invandringskritiska demonstranter i Chemnitz håller upp plakat med texten "För säkerhet och ordning".
Bildtext Tyska invandringskritiska demonstranter i Chemnitz håller upp plakat med texten "För säkerhet och ordning".

Hundratals invandringskritiska demonstranter har återigen samlats i den tyska staden Chemnitz. På söndag och måndag skakades staden av våldsamheter efter att en tysk man mördades av två immigranter.

Polisen i fristaten Sachsen har tvingats kalla in förstärkningar från flera olika håll i Tyskland för att förhindra upprepade våldsamheter.

Enligt Yles reporter Dan Ekholm, som befinner sig i Chemnitz, är massor med poliser på plats i staden.

- I Tyskland kan man se på registerplåtarna varifrån bilarna kommer. Här finns polisbilar från flera olika håll i Tyskland. Bland annat Bayern, Hessen och andra områden, säger Ekholm till Yle Uutiset.

Sedan söndagens knivhuggning har det rapporterats om demonstranter som jagar utlänningar och använder flaskor som vapen mot dem.

Ökad polisnärvaro i Chemnitz.
Bildtext Ökad polisnärvaro i Chemnitz.

Djup splittring

- Den här gången är polisen förberedda. Nu får polisen visa att det endast är de som har ensamrätt att använda kraftmedel i en rättsstat.

Det råder en djup splittring i förbundskansler Angela Merkels Tyskland efter hennes beslut att släppa in över en miljon migranter i landet år 2015.

I Sachsen är samhället splittrat, berättar Ekholm. Många här är frustrerade med mängden utlänningar trots att de är färre till antalet än på andra ställen i Tyskland.

I Chemnitz oroar man sig nu för möjliga kopplingar mellan polisen och högerextrema demonstranter. Åklagaren har uppgett att en polis gripits efter att han läckt ut arresteringsordern på den irakiska man som var involverad i söndagens knivhuggning.

Arresteringsordern spreds på högerextrema sajter som en löpeld.

Medborgare i Chemnitz hedrar knivhuggningsoffret med en tyst minut.
Bildtext Medborgare i Chemnitz hedrar knivhuggningsoffret med en tyst minut.

"Vi står upp för våra barn"

På torsdag samlades högerextrema demonstranter utanför fotbollsstadion i Chemnitz för att sjunga den tyska nationalsången.

På plakaten fanns budskap som: "Vi står upp för våra barn".

I en sal inuti fotbollsstadion höll Sachsens ministerpresident Michael Kretschmer en tyst minut för knivhuggningens dödsoffer, en 53-årig tysk man som i tyska medier kallas "Dan H".

- Vi kommer att se till att det här brottet utreds, sade han till hundratals samlade medborgare.

Tidigare under dagen lovade han också att de personer som springer runt staden och gör nazisthälsningar döms.

"Lügenpresse, Lügenpresse"

Enligt Yles reporter Dan Ekholm har demonstranterna under dagen ropat "Lügenpresse, Lügenpresse", det vill säga fejkmedia.

Enligt det invandringskritiska partiet AfD och den högerextrema gruppen Pegida kommer de att demonstrera på lördag igen.

- Vi kommer att marschera i Chemnitz igen för att sörja Daniel H. och dem som dödats av Tysklands tvingade multikulturalism.

De utlänningar som Dan Ekholm träffat i Chemnitz är rädda efter måndagens demonstrationer där oskyldiga människor attackerades.

- Ett intervjuobjekt vid universitet berättade att många utländska studerande, forskare och lärare vågar inte vara i staden på en tid och har sagt att de måste flytta sig till andra ställen för att följa med situationen.

Källor: Reuters, Yle Uutiset

Diskussion om artikeln