Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

LM: Terrafame missförstod regler om radioaktivt avfall - lov för urangruva i Sotkamo fördröjs

Från 2018
Uppdaterad 31.08.2018 09:36.
Talvivaara gruva i Sotkamo
Bildtext Terrafame vill börja utvinna uran vid sitt gruvområde i Sotkamo.
Bild: All Over Press

Det drar ut på tiden med ett tillstånd för gruvbolaget Terrafames planerade urangruva i Sotkamo, eftersom strålsäkerhetsmyndigheten Stuk inte godkänner ansökan om lov i sin nuvarande form, rapporterar Lännen Media.

Bolaget Terrafame lämnade för snart ett år sedan in en ansökan om att få ta till vara uran på gruvområdet i Sotkamo. Terrafame har sitt ursprung i det skandalomsusade gruvbolaget Talvivaara på orten.

Nu uppger strålsäkerhetscentralen Stuk att bolaget tydligen har missförstått föreskrifterna om hur man hanterar olika typer av uranavfall. Därför måste ansökningen göras om.

- Terrafame har missförstått vilket avfall som behöver slutförvaring och vilket material som inte klassas som avfall, uppger Jarkko Kyllönen vid Stuk för tidningsgruppen.

Bolaget håller fast vid tidtabellen

Vid Stuk säger man vidare att miljöriskerna är ganska små kring en urananläggning i den storlek som planeras i Sotkamo, men att inverkan både på miljön och personalen måste bedömas.

Säkerheten måste följa internationella bestämmelser.

- Bolagets utredning är inte i sådant skick att man kan påbörja säkerhetsgranskning, säger Jarkko Kyllönen vid Stuk.

Enligt tidningsuppgifterna försenas myndigheternas behandling av tillståndsansökan så att statsrådet kan ta ställning till urangruvan tidigast kring årsskiftet.

Enligt Terrafames verkställande direktör Joni Lukkaroinen håller bolaget fast vid den planerade tidtabellen, det vill säga att man börjar ta till vara uran tidigast i slutet av nästa år.

Ifall verksamheten får grönt ljus av myndigheterna blir det den första urananläggningen i Finland.

Terrafames anläggning.

Terrafame ansöker om tillstånd att producera uran

Uranproduktionen kunde inledas 2019.

Diskussion om artikeln