Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nyland ska bli en matregion i världsklass

Från 2018
Färska frukter och grönsaker på ett matbord i trä.
Bildtext Projeketet ska hitta det unika i nyländska produkter.

Nyland ska bli vida känt som en gastronomisk region som förknippas med unika råvaror och livsmedel. Det här ska projektet Matregion Nyland se till.

Lika självklart som Kalix förknippas med löjrom eller Västerbotten förknippas med ost ska Nyland vara känt för sina egna unika produkter.

Projektet som ska lyfta regionens kulinariska profil sparkar igång nu i höst och ska pågå under tre år.

Sam Pettersson
Bildtext Sam Pettersson är projektledare för Matregion Nyland.
Bild: Veronica Montén / Yle

Redan nu finns rekoringar, slowfood och andra projekt som för fram lokala produkter. Den här gången handlar det ändå mer om att profilera och hitta det unika i just nyländska livsmedel, förklarar projektchef Sam Pettersson.

- Tanken är att lyfta nyländska livsmedel, dels primärprodukter, och också förädlade livsmedel, restaurang, catering till en ny nivå.

Samla alla goda krafter

Tanken är att Matregion Nyland ska jobba för ett gott samarbete mellan producenter, förädlingsföretag och andra som jobbar med livsmedel.

Hur ska ni lyckas få fram något som är unikt för just Nyland?

- Det är ju det som är den stora utmaningen. Unikheten är ju en del av projektet. Det handlar ju också mycket om att samla alla goda krafter för att vi ska få mer nyländska livsmedel ut till kunderna.

Nå kunder på nära håll och långt ifrån

För att verkligen nå ut till kunderna gäller det att få mer direktförsäljning men också att nå ut till restaurangerna, säger Pettersson.

- Restaurangerna driver utvecklingen mot turisterna. Ska vi få någon kalixlöjromstatus på något så räcker det inte att alla här vet att mufflonfår från Fagervik är fantastiskt bra utan det måste japanerna och peruanerna också veta.

- Alla som landar på Helsingfors Vanda flygplats måste veta att nu kommer vi hit och här finns den här saken som är helt fantastisk.

Projektet Matregion Nyland är EU-finansierat och koordineras av Yrkeshögskolan Novia.

Diskussion om artikeln