Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Otto Luukkanen spelar dataspelet Dota 2 – reste till Kanada för att titta på spelets hittills finaste turnering

Från 2018
En man står inne i en stor arena. Han håller i en stor Finlands flagga. Ljuset på honom är lila. I bakgrunden syns stora skärmar och ett område för dataspelare.
Bildtext Otto Luukkanen hejade på Finland i Vancouver.
Bild: Otto Luukkanen

För en tid sedan var två finländare med i det vinnande laget i en Dota 2-turnering i Kanada. De vann över nio miljoner euro och Otto Luukkanen var där och bevittnade alltihop.

Otto Luukkanen har länge spelat Dota 2, men han gör det på en amatörnivå. Det gör inte deltagarna i turneringen The international som nyligen hölls i Vancouver i Kanada.

Spelarna där har både sponsorer och tränare, och får lön för att spela. Vinsten på runt 9,5 miljoner euro visar att det här är en sport att ta på allvar.

En dröm att få uppleva det på plats

Att fråga varför man reser ända till Kanada för att kolla på när någon spelar dataspel är som att fråga varför någon åker över hela världen för att kolla på fotbolls-VM. För Otto är evenemangen jämställda.

- Jag har själv spelat det här spelet länge så det var något av en dröm att få uppleva en sådan här turnering på plats, säger han.

En skylt utanför en sportbar. På Skylten står det "Dota big screens live stream".
Bildtext Sportbarerna fick upp ögonen för Dota 2 under turneringens gång.
Bild: Otto Luukkanen

Att turneringen kommit till stan syntes i gatubilden, och en del av invånarna undrade säkert vad det var för gäng som kommit dit.

- Centrum var fullt av Dotaturister som pratade om saker som andra kanske inte riktigt förstod. Men de lokala sportbarerna började sedan också visa Dota-streamen, så visst fastnade det kanske lite.

Dotaturister – betyder det att ni ser ut på ett visst sätt?

- Nördar har ju sina stereotypiska utseenden, men ganska vanligt folk var det nog ändå. Men man hade ju biljetterna runt halsen, Dotaskjortor, lagtröjor och sådant, säger Otto.

Något helt annat än att kolla hemifrån

Själva turneringen hölls i en stor arena och i mitten satt spelarna. Publiken kunde följa med via stora skärmar.

Otto har tidigare följt med turneringar hemifrån men det här var något helt annat.

- Liveproduktionen var helt otrolig och bildkvaliteten på de stora skärmarna var något man aldrig skulle kunna få hemma.

Ljudet av publiken, atmosfären och tiotusentals människor på plats är heller inget man får uppleva hemma.

- Man hörde inte ens vad kompisen bredvid sade eftersom det var så mycket ljud.

Dota 2 är ett strategispel

Dota 2 är ett strategispel där man spelar i lag. Varje lag består av fem personer och målet är att förstöra den andres bas samtidigt som man försvarar sin egen.

Spelarna styr en figur och ett spel kan ta mellan 30– 60 minuter.

Under turneringen hölls spelomgångar från morgon till kväll, med avbrott för autografsessioner och annat.

Det vinnande laget överraskade alla

Det vinnande laget, som alltså har två finska medlemmar, heter OG. Otto var där för att heja på dem och även förhandsfavoriten Team Liquid.

- De vann i fjol och de har också en finsk spelare. OG var underdogs som tog sig ända till finalen och vann mot ett kinesiskt lag, så det var en jättestor grej som chockade hela Dotavärlden.

En arena fylld med folk. I mitten syns en stor skärm som visar två män som ser emotionella ut.
Bildtext Jublet var starkt när laget OG vann.
Bild: Otto Luukkanen

I turneringen krävdes det tre vinster för att vinna, man spelade alltså bäst av fem. OG och deras motståndare hade kommit till den sista och femte matchen och OG låg i underläge.

- Men sedan svängde matchen mot slutet och de gjorde en otrolig comeback. Det här var kanske Dotahistoriens finaste turnering och final. Det var ett oerhört jubel i arenan när de vann. Det var helt otroligt, säger Otto.

Inget för nybörjare

Är då Dota 2 ett svårt spel? Ja, det är inte nybörjarvänligt i alla fall.

- Det finns många olika karaktärer och element i spelet. Bara det att komma till en sådan nivå att du ens kan spela det tar en stund, säger Otto.

Om man gör misstag i spelet leder det snabbt till att man förlorar, vilket i sin tur betyder att en enda spelare kan sabba för hela laget.

- Det kanske också gör att det inte är så lätt för nybörjare att komma in i det.

Det är ett snabbt spel och det händer mycket på skärmen samtidigt. Hur hinner man med?

- Det är en vanesak. Om man sett samma animationer tillräckligt många gånger vet man exakt vad som händer, säger Otto.

Snabb reaktionsförmåga är viktig

Vad ska man då vara bra på för att blir en framgångsrik Dota 2-spelare? Ja, här gäller samma egenskaper som för andra spel: Ett bra tålamod så du kan spela så pass mycket att du blir bra.

En viss mekanisk färdighet och reaktionsförmåga behövs också.

- När du befinner dig på en skaplig nivå är det kanske främst fråga om hur bra du känner spelet på djupet – alla strategier och sådant och vad som fungerar mot vad. Det är en sak som tar ganska länge att lära sig.

En arena fylld med folk. I mitten syns stora skärmar som visar dataspelet Dota 2. Det är en turnering i spelet på gång i arenan.
Bildtext Arenan vad fylld med åskådare under helgens turnering.
Bild: Otto Luukanen

För proffslagen är också sammanhållningen och personkemin viktig.

- På den otroligt låga amatörnivån som jag själv spelar så kan du säkert vinna matchen själv om du är riktigt bra. Men toppspelarna som var med i världsmästarturneringen är alla på så hög nivå att där vinner nog de som har bästa lagkemin och bästa kommunikationen inom laget.

Spelet är gratis för alla

Det fina med Dota 2 är att vem som helst med en dator egentligen kan prova på det. Det kostar nämligen inget att ladda ner.

- Du kan köpa saker i spelet men det är bara kosmetiskt och visuella uppgraderingar, det påverkar inte själva spelet. Du kan alltså inte köpa dig bättre, säger Otto.

Har du lagt ner mycket pengar på det?

- Några tiotals euro har jag säkert lagt ner på en cool animation eller liknande.

Otto har spelat i många år nu, och en av orsakerna till att han fortsätter är spelets mångsidighet.

- Det finns många dimensioner i det som gör att man aldrig blir klar. Man lär sig alltid något nytt.

Något av det största inom e-sport

Tillbaka till "the International"-turneringen i Kanada. Att vinna den är något av det största inom e-sportvärlden.

- Tänk bara att de kammade in några miljoner per man. Det är ju helt sjuka summor, säger Otto.

9,5 miljoner låter mycket, men det är fem personer i laget och också andra parter som ska ha en del av kakan.

Vilka alla som ska dela på vinsten beror på lagen och vilka organisationer som står bakom dem. Vissa organisationer vill ha en del, och lagets tränare får också en del av vinsten.

- Men största delen går nog till spelarna själva. Så på det sättet har de sitt på det torra om de vinner en turnering. Men det är förstås en ganska lång väg att komma dit.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln